Matka se pokusila zabít dceru fridexem v jogurtu

České Budějovice - Jihočeští kriminalisté obvinili mladou matku z pokusu o vraždu dcery. Podle policie ji chtěla v pátek večer usmrtit fridexem v jogurtu. Otec dítěte zavolal včas záchrannou službu. Lékaři jihočeské nemocnice a dětské hemodialýzy nemocnice v pražském Motole dívce zachránili život. Ženě hrozí až výjimečný trest.

Matka se pokusila zabít dceru fridexem (zdroj: ČT24)

„Žena měla v pátek večer podat své dceři předškolního věku, a to s úmyslem ji usmrtit, vysoce nebezpečnou látku fridex. Smrtící tekutinu smíchala s jogurtem a podala dceři. Incident zaznamenal otec dítěte, který zavolal zdravotnickou záchrannou službu,“ uvedl mluvčí policie Jiří Matzner.

Dívka utrpěla zranění na vnitřních trávicích orgánech. Během soboty byla převezena do motolské nemocnice. Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové byl stav mladé pacientky velmi vážný. Poté, co podstoupila dialýzu, se její stav podařilo stabilizovat a nyní je mimo ohrožení života.

Policejní experti z oboru chemie zajištěnou látku podrobili rozboru, kriminalisté a vyšetřovatelé vyhodnotili výslechy zainteresovaných osob i podezřelé. Zadrženou dvaadvacetiletou ženu v sobotu večer obvinili z pokusu o vraždu a navrhli vzetí do vazby. Za čin hrozí ženě trest v délce až dvaceti let nebo trest výjimečný.

Otec se také napil, aby zjistil, proč dcera pláče

„Otec holčičky nejenže dceři zajistil pomoc, ale sám si také způsobil zranění, když se napil vražedného nápoje. Chtěl totiž zjistit, proč po jeho vypití dcera pláče. Možná očekával chuť zkaženého jogurtu, skutečnost byla ale mnohem hrůzostrašnější,“ uvedl mluvčí. Otec holčičky by měl opustit nemocnici již zítra.

Při otravě ethylenglykolem, tedy nemrznoucí směsí do motorových vozidel Fridex, jsou nejvíce ohroženy ledviny. První příznaky jsou většinou nenápadné: nevolnosti, bolest hlavy. V průběhu několika hodin se přidávají potíže srdečního oběhu, dýchání a selhávání ledvin. Pokud není včas zahájena léčba, může člověk v průběhu dvou až tří dnů zemřít. 

Podle nepotvrzených informací žije rodina nedaleko centra Českých Budějovic. Dle policie jde o mladý, zatím bezproblémový pár. Proč matka nechala dítě fridex vypít, kriminalisté zatím nevědí. Podle psychologů bývá nejčastějším důvodem podobného chování psychická porucha nebo pomsta na partnerovi.

Podobný případ se odehrál roku 2010

Obdobný případ se odehrál v roce 2010, kdy se v Nejdku na Karlovarsku pokusila sedmadvacetiletá matka otrávit svou pětiletou dceru jedovatým fridexem. Dívka nakonec přežila bez následků na zdraví. Matka byla původně odsouzena k výjimečnému trestu v délce 25 let vězení. Na základě nálezu Ústavního soudu se o výši trestu muselo rozhodovat znovu. Plzeňský soud poté uložil trest na samé horní hranici sazby, která činí 15 až 20 let. Loni pak odvolací soud snížil trest o tři roky, ve vězení tak žena stráví 17 let.