Na Moravě padaly teplotní rekordy – v Holešově skoro jako na jaře

Praha – Teplotní rekordy dnes padaly především na východě Moravy. Meteorologové zaznamenali překonané maximum na 12 stanicích, které měří déle než padesát let. Nejtepleji bylo v Holešově na Kroměřížsku, kde naměřili 15,1 stupně Celsia, tedy o 2,2 stupně víc, než bylo dosavadní maximum z roku 2007. Za aktuální situací je teplý vzduch od jihu, který proudí po přední straně brázdy nízkého tlaku nad západní Evropou.

Ve Zlínském kraji neodolalo pět dlouhodobých rekordů, kromě Holešova také ve Valašském Meziříčí, kde bylo 14,7 stupně, Bystřici pod Hostýnem se 14,4 stupně, Vsetíně se 14,1 stupně a Vizovicích, kde naměřili 13,7 stupně Celsia. V Moravskoslezském kraji si dnes teplotní maximum připsal také Jablunkov na Frýdecko-Místecku (14,2) a Frenštát pod Radhoštěm (13,7). Další stanice s překonaným rekordem v tomto regionu byly Světlá Hora, kde bylo 11,3 stupně, Rýmařov s 11,2 stupně a stanice Červená, kde teploměr ukázal 10,4 stupně. V Čechách dosavadní maximum neodolalo pouze na Churáňově, kde bylo 11,7 stupně, a v Bedřichově, kde se teplota vyšplhala na 8,4 stupně Celsia.

U těchto stanic mají meteorologové k dispozici víc než padesátiletou historii měření. Pokud by zahrnuli i stanice s dvacetiletým měřením, byla by rekordů zhruba dvacítka. Většina dosavadních rekordů k dnešnímu dni je z roku 2007, včetně 18 stupňů ve stanici Lednice a 17,9 v Brodu nad Dyjí.

I přes spíše jarní počasí lyžovalo o víkendu ve sportovních areálech Libereckého kraje několik tisíc lidí, především v Harrachově. Vlekaři doufají v brzké ochlazení, které by mělo přijít během příštího týdne, aby mohli vyrábět technický sníh. O víkendu se tu teploty pohybovaly po oba dny několik stupňů nad nulou. Lyžovat se začalo také na libereckém Ještědu.

Teplé počasí dělá starosti i myslivcům (zdroj: ČT24)

Letošní teplá zima začíná dělat starosti myslivcům a paradoxně taky řidičům. Zvěř má kvůli absenci sněhu snadný přístup k čerstvé potravě, za kterou migruje i na velké vzdálenosti. Cestou ale končí pod koly aut. Třeba pojišťovny spočítaly, že během této zimy stoupl počet takových srážek až o dvacet procent.

Myslivci jsou ze současné situace zoufalí. Zvěř chodí pravidelně přikrmovat, aby ji alespoň částečně udrželi v lese. Další problémy očekávají na jaře. Zatímco zdravá zvěř jim teď umírá pod koly aut, nemocné kusy, které by jinak zimu nepřečkaly, díky teplému počasí přežívají a hrozí, že na jaře budou přenášet choroby na zdravou populaci.