Sobotka přinesl na Hrad seznam ministrů, problémy neočekává

Praha - Designovaný premiér Bohuslav Sobotka předal prezidentu republiky oficiální návrh na složení nové vlády. Miloš Zeman od něj převzal seznam kandidátů na ministry už dříve, ale jen neoficiálně. K některým jménům má Zeman výhrady a se všemi kandidáty se chce sejít. Sobotka ale problémy neočekává. V kabinetu složeném ze zástupců ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL obsadí sociální demokraté osm křesel, ANO šest a lidovci tři.

„Pan prezident potvrdil svůj úmysl jmenovat novou vládu do konce ledna,“ řekl po schůzce se Zemanem Sobotka. Zároveň novinářům řekl, že se neobává, že by Zeman některého z kandidátů nepřijal: „Nemám ze strany prezidenta, a to se týká i dnešní schůzky, žádné relevantní signály o tom, že by snad nechtěl některého ze členů vlády jmenovat… Očekávám, že pan prezident přistoupí k návrhu pozitivně a budeme pokračovat v ústavní tradici, to jest, že prezident republiky vyhoví návrhu premiéra na jmenování nové vlády.“

Sobotka se Zemanem probíral i zahraniční politiku

Schůzka s prezidentem měla trvat zhruba půl hodiny, nakonec se protáhla téměř na trojnásobek. Sobotka poté novinářům řekl, že by to mohl být náznak budoucí dobré komunikace a spolupráce se Zemanem. Hovořili spolu o zahraniční politice. Podle Sobotky je třeba koordinovat vystupování hlavy státu, premiéra a ministra zahraničí, aby země navenek vystupovala jednotně.

Prezident od počátku tvrdí, že nemusí jmenovat všechny ministry, které mu předseda nové vlády navrhne. Se všemi kandidáty se chce ale sejít. Jiří Dienstbier (ČSSD) už například dostal v sms zprávě pozvánku na 28. ledna. Přesný harmonogram schůzek zveřejní Hrad v úterý. Sobotka už dříve řekl, že by Zeman neměl do sestavování kabinetu zasahovat. Pokud Zeman odmítne některá jména do vlády dosadit, uvažuje o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu.

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka:

„Vím, že o postupu prezidenta probíhaly různé spekulace, já jsem ale přesvědčen, že návrh, který jsme panu prezidentovi předložili, odpovídá výsledku voleb, odpovídá vůli jednotlivých koaličních stran a je to návrh, který umožní sestavení kompetentní vlády.“ 

Zeman má výhrady třeba ke kandidátovi na ministra průmyslu Janu Mládkovi kvůli tomu, že v minulosti nezískal bezpečnostní prověrku. Pro ČT Mládek vysvětlil, že Národní bezpečnostní úřad vyřizování prověrky zastavil proto, že během této doby přestal pracovat ve veřejné správě, čímž zanikl důvod žádosti. „Co mě znepokojuje na celé věci, je, že si pan prezident klade výběrová kritéria na členy vlády, protože z formálně-právního hlediska žádná taková potřeba prověrky pro člena vlády neexistuje,“ prohlásil Mládek.

Výtky také Zeman směroval k možnému šéfovi vnitra Milanu Chovancovi kvůli jeho bleskovému studiu na plzeňských právech. Nelíbil se mu ani herec Martin Stropnický na obraně a rezervovaně se Zeman staví i k Lubomíru Zaorálkovi nebo Jiřímu Dienstbierovi. (Více o prezidentových výhradách k ministerským kandidátům čtěte zde.)

Budoucí ministry čeká i pohovor s premiérem

S jednotlivými kandidáty si před jmenováním chce promluvit i designovaný předseda kabinetu: „Abychom se dohodli na programových prioritách a na tom, na čem začnou po nástupu do resortů už pracovat,“ vysvětluje Sobotka. Také samotní kandidáti na ministry očekávají spíše objasnění priorit svých ministerstev. „Já se na rozhovor s panem prezidentem těším, protože je to příležitost mu říci, co o resortu vím,“ uvedl například kandidát na ministra obrany Martin Stropnický.

Kdo by měl zasednout v budoucí vládě?

Jmenování Sobotkovy vlády Zeman podmiňuje schválením nového návrhu služebního zákona alespoň v prvním čtení, aby mohl jmenovat ministrem financí Andreje Babiše, který by mohl mít problém s lustračním osvědčením. Sněmovna se nad zákonem sejde v úterý na mimořádné schůzi.

Prezident jmenoval nového premiéra v pátek 17. ledna, 83 dní po podzimních sněmovních volbách, což je nejdelší doba v historii České republiky, která od hlasování občanů do jmenování ministerského předsedy uplynula. Země má tak nyní dva premiéry – vedle Sobotky i Jiřího Rusnoka, který vede kabinet v demisi.