Žena obviněná z pokusu o otravu dcery fridexem je ve vazbě

České Budějovice - Matka z Českobudějovicka obviněná z pokusu o vraždu dcery, které dala do jogurtu fridex, bude převezena do vazby. Rozhodl o tom dnes soud. Žena, která pochází z Českobudějovicka, se policii k pokusu o vraždu přiznala. „Motiv jejího činu ale zatím zůstává neznámý,“ řekl Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Dívce zachránili život lékaři jihočeské nemocnice a dětské hemodialýzy nemocnice v pražském Motole, když její otec včas zavolal záchrannou službu.

Policejní experti z oboru chemie zajištěnou látku podrobili rozboru, kriminalisté a vyšetřovatelé vyhodnotili výslechy zainteresovaných osob i podezřelé. Zadrženou dvaadvacetiletou ženu v sobotu večer obvinili z pokusu o vraždu. Za čin hrozí ženě trest v délce až dvaceti let nebo trest výjimečný.

Dívka utrpěla zranění na vnitřních trávicích orgánech. Její stav je vážný. Během soboty byla převezena do motolské nemocnice. Při otravě ethylenglykolem, tedy nemrznoucí směsí do motorových vozidel Fridex, jsou nejvíce ohroženy ledviny. První příznaky jsou většinou nenápadné: nevolnosti, bolest hlavy. V průběhu několika hodin se přidávají potíže srdečního oběhu, dýchání a selhávání ledvin. Pokud není včas zahájena léčba, může člověk v průběhu dvou až tří dnů zemřít.

Podobný případ se odehrál roku 2010

Obdobný případ se odehrál v roce 2010, kdy se v Nejdku na Karlovarsku pokusila sedmadvacetiletá matka otrávit svou pětiletou dceru jedovatým fridexem. Dívka nakonec přežila bez následků na zdraví. Matka byla původně odsouzena k výjimečnému trestu v délce 25 let vězení. Na základě nálezu Ústavního soudu se o výši trestu muselo rozhodovat znovu. Plzeňský soud poté uložil trest na samé horní hranici sazby, která činí 15 až 20 let. Loni pak odvolací soud snížil trest o tři roky, ve vězení tak žena stráví 17 let.