Ústavní soud je na čas kompletní. Zeman jmenoval Zemánka a Musila

Praha - Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval dva nové ústavní soudce a zkompletoval tak patnáctičlenný sbor vrcholné instance české justice. Staronovým soudcem Ústavního soudu se stává profesor trestního práva Jan Musil, nováčkem odborník na evropské právo Jiří Zemánek.

Prezident jmenuje Jiřího Zemánka a Jana Musila ústavními soudci (zdroj: ČT24)

„Dovolte mi, abych vyjádřil radost na tím, že se ve vašich osobách stýká jak nezpochybnitelná odborná erudice, tak osobnostní integrita,“ prohlásil Zeman krátce po jmenování. „Chtěl bych vyjádřit přání, aby i obdobná jmenování probíhala stejným způsobem a se stejnou úctou k těm, které jmenuji.“

Mandátem jmenovaných soudců se patnáctičlenný ústavní sbor na čas zkompletoval, další tři místa se ale u nejvyšší právní autority uvolní v květnu, červnu a v září.

Oba soudce Zemanovi schválil Senát loni v prosinci, prezident je přišel na plénum dolní komory osobně podpořit. U Musila tehdy vyzdvihl skutečnost, že „odvážně“ hlasoval i proti názoru většiny svých kolegů, v případě Zemánka zdůraznil, že i v týmu Pavla Rychetského má zasedat člověk, který rozumí evropské legislativě (více zde).

Jan Musil vedl před svým nástupem k Ústavnímu soudu katedru trestního práva pražské právnické fakulty a také policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu. V posledních letech Musil jako ústavní soudce v několika sledovaných kauzách zastával odlišný názor od většiny kolegů. Byl například pro zrušení zákona o církevních restitucích či pro úplné zrušení vládních reformních balíčků.

Jiří Zemánek vyučuje na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do Evropské unie. Vedle evropského ústavního práva zkoumá také harmonizaci právních předpisů EU a členských států. Mezi ústavními soudci vystřídá dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončil v prosinci. Zemánek dříve uvedl, že nabídku prezidenta kandidovat na ústavního soudce příliš nezvažoval, vnímal ji jako vyvrcholení své kariéry. Doufá, že bude moci pokračovat i v akademické činnosti, byť zřejmě v omezené míře.