Umí Okamura řešit problémy, nebo chce být jen slyšet?

Praha - V politice je teprve rok a čtvrt a už je nejpopulárnějším politikem v zemi. Podle posledního průzkumu CVVM Tomiu Okamurovi důvěřovalo 47 % respondentů. Autor razantních vyjádření sbírá politické body: dříve coby senátor a nyní opoziční poslanec se nestihl nijak ušpinit. Všechny politiky označuje za zloděje a lháře a tvrdí, že celý politický systém je potřeba změnit, hodnotí Okamurova vystoupení politolog Daniel Kunštát. „Pan Okamura je typ nesystémového politika, on nechce reformovat systém, ale chce ho narušit a já myslím, že některými svými nedomyšlenými kroky by ho zničil,“ domnívá se komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Zaklínací heslo: referendum - zákon o obecném referendu bez výjimek, z něhož nehodlá Okamurova strana ustoupit. Dokonce proto, že vznikající vládní koalice má ve své koaliční smlouvě zákon o obecném referendu, je Úsvit ochoten pro vznikající Sobotkovu vládu hlasovat. Poprvé v historii České republiky by tak byla opoziční strana pro vyslovení důvěry vládě. „Jasně jsme deklarovali, že podpoříme takovou vládu, která bude mít v koaliční smlouvě návrh ústavního zákona o referendu,“ podotkl šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala - více čtěte zde. Podobně se vyjádřil i sám Okamura – více čtěte zde.

Právě přímá demokracie švýcarského střihu loni v říjnu vynesla hnutí Úsvit Tomia Okamury až do Poslanecké sněmovny. Jak vypadá v praxi? Referendum by mohl vyvolat každý, kdo sežene sto tisíc podpisů. Na výsledek referenda by neměla vliv volební účast. Za celý národ by tak mohl rozhodnout i jen zlomek Čechů. Takhle by šlo hlasovat třeba i o zrušení daní. Okamura ale oponuje: „Hlasování o daních vůbec, to je zcela populistické plácání odpůrců. Že by si snad lidé měli zrušit daně, k tomu nikde nikdy nedošlo,“ brání se Okamura pro pořad 168 HODIN.

Fakt, že referendum může být za určitých okolností hrozbou, připomíná i politolog Kunštát. Podle něj v žádné tradiční demokratické zemi neexistuje plnokrevná přímá demokracie: „Je třeba říct, že dokonce i to Švýcarsko, na které se Tomio Okamura odvolává, je v podstatě zastupitelskou demokracií,“ vysvětluje v ČT.

Nicméně s přímou demokracií přichází pravidelně i Petr Cibulka a jeho strana Volte Pravý Blok, www.cibulka.net. Lidé by tak podle Cibulky po vzoru Švýcarska například rozhodovali o zákonech v referendu. Referendum je v současné době platné až po překročení padesátiprocentní účasti. Podle Cibulky by ale mělo být závazné při jakékoliv účasti, jak řekl v předvolebním Interview Daniely Drtinové. Okamura tak není v politice se svým referendem švýcarského typu sám.

Žebříček nejdůvěryhodnějších politiků
Zdroj: ČT24/CVVM

Říká, co lidi chtějí slyšet

Ekonomika se potácí v recesi a voličům, zklamaným ze starých stran, znějí Okamurovy sliby jednoduše a lákavě. Lektorka mediální komunikace Noemi Zárubová v jeho projevech vidí neměnný výraz a stejný proud řeči, která lidem říká to, co většina chce slyšet:

  • „Je tedy třeba zvýšit nejnižší důchody, a to plošně.“
  • „Je naprosto příšerný fakt, že o polední přestávce se ve školních jídelnách objevují chudé děti u prázdného stolu.“
  • „Je třeba zrušit skutečně zločinné osekávání příspěvků pro nemohoucí.“

Nesmějme se Okamurovi, varuje komentátor Pečinka

Okamurova metodika je jednoduchá. Objeví se nějaký negativní jev a on vzápětí přispěchá s razantním plošným návrhem řešení. Když podvodníci okrádají důchodce na předváděcích akcích, přišel s návrhem na ochranu lidí starších 70 let: „Například děti do 18 let jsou chráněny jako nesvéprávné. Nicméně senioři, přestože nejsou nesvéprávní, tak nemají žádnou právní ochranu,“ navrhl ve sněmovně. A místopředseda TOP 09 k tomu poznamenal: „Bude-li předložen návrh zákona o zvláštní ochraně Tomia Okamury, jsem připraven se jím zabývat, protože jsou k tomu nepochybně důvody.“ Politolog Kunštát k tomu podotýká, že Okamura nejspíš nečeká, že by podobná zákonná norma prošla, jemu stačí, že ukáže na téma a veřejnost vidí, že se o ně zajímá. Komentátor Reflexu Daniel Pečinka ale připomíná, že bychom Okamuru měli brát vážně: „Neměli bychom se smát, měli bychom brát vážně, co říká,“ varuje.

Jako druhý příklad lze uvést vzpomínku na vraždu v Kmetiněvsi (třináctiletou dívku zavraždil třináctiletý spolužák – více čtěte zde). Okamura si tak deset let po vraždě nenechal ujít příležitost s návrhem, jak se problému postavit: preventivně testovat dospívající na případnou deviaci. Šéf Úsvitu se ale snaží svůj úmysl uvést na pravou míru: „Celé moje vyjádření bylo, že zároveň je potřeba i prevence, aby to řešení bylo komplexní, ale nikdy jsem nenavrhoval povinné plošné testování,“ vysvětlil pro pořad 168 HODIN.

Facebook Tomia Okamury:

„Skutečným systémovým řešením musí být zároveň odborná prevence - tedy preventivní lékařské testy v období puberty, kdy se deviace dají odhalit, a následné tlumení deviace a samozřejmě informace pro dítě i rodiče, aby věděli, jakému riziku čelí, a naučili dítě, jak s tím žít tak, aby neohrožovalo okolí.“

Mluví o demokracii, ale jiný názor tolik nepřijímá

Podle poslanců Úsvitu Okamura sice má na některé věci vlastní velmi silný názor a snaží se ho také prosazovat: „Nicméně naslouchá i jiným argumentům, není to diktát,“ dodává jeho poslanec Milan Šarapatka, odborník na náboženský terorismus. Sám Okamura se ohání demokracií, ale na jeho osobu se toho nesmí moc říct. Okamurovi příznivci si to prý s jeho kritiky pak vyřizují po svém: zkušenost má například bloger André Dravecký.

Když Okamura na sociální síti uvedl, že eurovolby nejsou důležité, Dravecký se ho zeptal proč, když právě z EU pochází 60 % zákonů: „Status byl smazán a byl tam dán nový s tím, že evropské volby jsou důležité proto, že 60 % právních norem přichází z Evropské unie. A když jsem se zeptal, co ta změna názoru, tak jsem byl smazán a zablokován,“ tvrdí bloger. Okamura se hájí tím, že jde o soukromý profil pro přátele Tomia Okamury. „… jestli se tam hlásí nastrčení lidé z ODS, TOP 09 a píší pomluvné lži, tak to tam asi nepatří,“ vysvětluje a dodává: „Já se bráním všemi možnými legálními prostředky, aby přestali lhát a podvádět.“

Komentátor Reflexu Pečinka pro 168 HODIN: „Mému kolegovi v práci v časopisu Reflex se stalo, že napsal nějaký článek a taková okamurovská guerila mu okamžitě zahltila mail. On je k tomu sám vyzval na mailu a začala proti němu podnikat to, čemu se říká stalking. Já myslím, že to také svědčí o tom, jak se dokáže vypořádat s cizími názory.“

Tomio Okamura má ve 200členné sněmovně pouze 14 hlasů a ostatním stranám bývá zatím spíš pro smích. Nicméně netají se tím, že pokud se mu nepodaří svoje nápady prosadit v parlamentu, má plán B: „Samozřejmě prezidentská kandidatura je další možné řešení.“

168 hodin: "Nejdůvěryhodnější" (zdroj: ČT24)