VZP zvyšuje zubařům platbu za plomby z 220 na 242 korun

Praha – Zubaři dostanou od ledna za běžné amalgámové plomby 242 korun. Částku jim z původních 220 korun navýšila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Peníze navíc dostanou zpětně od 1. ledna 2014. O zvýšení úhrady za plomby zubaři vyjednávají také se zaměstnaneckými pojišťovnami. Konkrétní částka se zatím upřesňuje.

Do zubní péče dá VZP po navýšení úhrad za plomby ročně o 70 milionů korun víc, výhledově je podle mluvčího připravena jednat se zubaři i o dalším zvýšení ceny. „Pro klienty VZP znamená nynější krok pojišťovny další posílení jistoty, že se u zubařů nesetkají s problémy,“ uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Odkázal přitom na hrozby stomatologů, že když nedostanou za plomby víc, budou chtít peníze od pacientů.

„Krok VZP vítáme jako velmi vstřícný. Jsme rádi, že vyslyšela jako první naše argumenty o tom, že je platba za plombu podhodnocená,“ řekl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Průměrný náklad ordinace na plombu je 450 korun

Plomby patří k jedněm z nejčastějších výkonů, které zubaři provádějí. Ročně jich udělají 6,5 milionu, což při současné platbě pojišťoven za výplň 220 korun představuje sumu asi 1,3 miliardy korun. Průměrný náklad ordinace je 450 korun, nyní dojednané navýšení tedy náklady nepokrývá a dá se očekávat, že zubaři budou o penězích vyjednávat dál. Už dříve uvedli, že by jako optimální kompromis viděli 300 korun.

Předchozí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chtěl plomby vyjmout z úhrad pojišťoven. Hradily by je dál jen dětem a seniorům. Tehdejší vládní koalice ale návrh zamítla.