Pilulky s tasemnicí nejsou daleko, věští parazitologové

České Budějovice – Medikamenty obsahující bakterie nebo parazity jsou otázkou blízké budoucnosti, soudí ředitel Parazitologického ústavu biologického centra Akademie věd ČR Julius Lukeš. Ústav se totiž zaměřil na výzkum využití parazitických červů a prvoků k léčbě záludných autoimunitních onemocnění a alergií. Pohled odborníků na parazity se v posledních letech proměnil, už se na tasemnice a jiné parazity nehledí jako na odpudivé škůdce, ale jako na skryté pomocníky.

Podle Julia Lukeše stojí za obratem v přístupu k parazitům výzkum v posledních pěti letech. Vědci se domnívají, že za miliony let společného vývoje člověka a parazitů našly organismy spíše společnou řeč, než že by parazité přímo škodili. „V posledních 20, 30 letech se zejména v Evropě a západních zemích podařilo střevní parazity prakticky vymýtit. A my si myslíme, že celá řada zejména střevních chorob je důsledkem právě tohoto stavu,“ vyslovil pro ČT24 domněnku profesor z Akademie věd.

Profesor Lukeš: Paraziti jsou kamarádi

Parazitoložka Kateřina Pomajbíková pak představila chystanou studii, kdy se badatelé pokusí zmapovat možnosti využití parazitů při léčbě třeba Kronovy choroby nebo u lidí trpícími alergií. Profesor Lukeš dle výzkumné tradice sám spolkl tasemnici, u které už byl částečně prokázán léčebný účinek u lidí trpících zánětem tlustého střeva. „Parazity neberu jen jako objekt svého zkoumání, ale i jako své kamarády,“ tvrdí s tím, že mezi parazitology nejde o nic neobvyklého.

Parazitologové Julius Lukeš a Kateřina Pomajbíková o léčivosti parazitů (zdroj: ČT24)

Stovky miliard bakterií, které si každý nosí ve svém střevě, váží dva až tři kilogramy. Vedle zažitého povědomí, že jedince formují geny a jeho životní podmínky, se podle profesora Lukeše zdá, že za třetí aspekt formující člověka platí mikroorganismy v lidském těle. „Bakterie dostáváme primárně od maminky při porodu a postupem času se mohou měnit. Dostáváme třeba často antibiotika, tak se to nemusí měnit až tak pozitivně… Jsem přesvědčen, že se blíží doba, kdy budeme v pilulkách přijímat bakterie a parazity,“ odhaduje.

Výzkum léčby onemocnění souvisejících s imunitou záměrným nakažením vhodnými parazity samozřejmě úzce navazuje na předešlé průkopnické projekty nakažení sebe sama parazitology či jejich kolegy. Lukeš a jeho kolegové dospěli k závěru, že experimenty s nakažením sebe sama významně přispěly k poznání životních cyklů lidských parazitů, k objasnění jejich přenosu i pochopení charakteru onemocnění, která vyvolávají, a že rozhodně mají co říct k současným snahám o využití parazitů proti splašené imunitě - více čtěte zde.