Smrž chtěl za pomoc 100 milionů, trvá na svém bývalá hlava Tatry

Praha – U Městského soudu v Praze zopakoval bývalý generální ředitel Tatry Ronald Adams své tvrzení, že od zbrojaře Michala Smrže dostal v roce 2008 nabídku pomoci s armádní zakázkou, za což na oplátku žádal 100 milionů korun. Smrž čelí spolu s exministrem obrany Martinem Bartákem obžalobě za pokus o podvod, vinu ale odmítá, Adamsovo tvrzení označil za absolutní lež.

Obžaloba připisuje majiteli zbrojařské firmy MPI Group Smržovi snahu vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Údajně sliboval například zajištění osobního setkání s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS).

Američan Adams soudu popsal celkem čtyři schůzky se Smržem. První inicioval sám zbrojař, proběhla 11. ledna 2008 v Adamsově kanceláři. Smrž mu tam měl sdělit, že ví o problémech Tatry s armádní zakázkou a že firmě může pomoci s jejich řešením. „Vyslovil nabídku pomoci, která bude něco stát,“ vypověděl. Na dalším setkání o pět dní později už si měl zbrojař říct o 100 milionů korun. „Neřekl jsem ani ano, ani ne, protože probíhalo testování (vozidel) a já jsem tím získával čas,“ uvedl Adams. Podotkl, že v té době psala média o Tatře negativně a i politici se kvůli změně subdodavatele snažili, aby Tatra o armádní zakázku přišla.

Schůzku 30. ledna v brněnském hotelu Holiday Inn si pak Adams nahrál. Předtím prý Smržovi telefonoval s tím, že 100 milionů korun není firma ochotna zaplatit. Ne zcela zřetelný záznam schůzky je jedním ze stěžejních důkazů ve Smržově a Bartákově kauze. „Účelem nahrávky bylo pokusit se přimět Smrže k tomu, aby řekl, kdo je za kampaní proti Tatře a kdo ovlivňuje testy - testování totiž až na drobné nedostatky probíhalo dobře,“ prohlásil bývalý šéf Tatry. Usiloval prý proto o setkání s premiérem Topolánkem, aby zjistil, jestli za negativní kampaní stojí on.

Naposledy se Adams a Smrž setkali 19. března v Praze. „Řekl jsem mu, že nebudeme nic platit - 3. března byly ukončeny testy a byl jsem přesvědčen, že to bude schváleno bez jakékoliv platby,“ uzavřel Američan.

I předseda soudního senátu Stanislav Králík však konstatoval, že Američan byl na pořízené nahrávce aktivnější v rozhovoru než Smrž. Adams to připustil. „Chtěl jsem vědět, kdo po nás chce ty peníze,“ opakoval.

Soudce i státní zástupce se zajímali také o to, proč Tatra celou věc neoznámila dřív. „Doufali jsme, že to nebudeme muset ohlašovat nikdy,“ prohlásil Američan. „Nemáme k tomu právní povinnost,“ dodal. Na policii se prý po letech obrátili až poté, co se je na okolnosti zakázky vyptával novinář Janek Kroupa.

Smržův přítel exministr Barták, který podle obžaloby požádal v únoru 2008 zástupce Tatry o úplatek 80 milionů korun za vyřešení problémů se zakázkou, v minulosti Adamse obvinil z korupce. Tvrdil, že mu Američan nabídl úplatek za to, že ministerstvo obrany zadá Tatře další armádní zakázky. Soud však muže pravomocně zprostil viny.