Exposlanci ODS z kauzy Nagyová požádali o odškodné, má jít o miliony

Praha - Tři bývalí poslanci ODS stíhaní v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové podali minulý týden žádost o odškodnění. Stíhání Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy bylo zastaveno po zásahu Nejvyššího soudu. Jakou sumu exposlanci požadují, odmítl mluvčí ministerstva spravedlnosti Robert Schuster sdělit. Podle informací ČTK jde u každého z nich o milionové částky.

„Můžeme potvrdit, že Ministerstvo spravedlnosti ČR obdrželo v minulém týdnu žádosti o odškodnění od pánů Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. S dotazy na obsah žádostí se, prosím, obracejte na samotné žadatele, případně na jejich právní zástupce,“ uvedl Schuster. Podle advokáta Fuksy Tomáše Gřivny chtějí bývalí poslanci zveřejnit požadovanou částku tento týden, možná ještě dnes. Úřad má na vyřízení nároku na náhradu škody šest měsíců.

Podle advokáta Jaroslava Ortmana soud přihlíží k odškodnému podle dvou kritérií. První je podle zákona o nesprávném úředním postupu a rozhodnutí, kde je stanovena paušální částka 300 korun za den vazby nebo částka, kterou by dosahoval vazebně stíhaný člověk, kdyby pracoval. Druhé kritérium je žaloba na ochranu osobnosti, která zahrnuje poškození jména, pověsti atd. Jde o takzvanou nemajetkovou újmu, která je vyčíslena v penězích. „Tam záleží na tom, jak vysoko pánové nastaví laťku, protože to byly osoby veřejně činné. Můžou žalovat statisíce,“ řekl Ortman České televizi.

Ortman: Exposlanci mohou u nemajetkové újmy požadovat statisíce (zdroj: ČT24)

Trojice exposlanců strávila od půlky loňského června více než měsíc ve vazbě, na svobodu byli propuštěni po zásahu Nejvyššího soudu. Stíháni byli zhruba o dva týdny déle. Podle žalobců přijali úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů. „Trafiky“ ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS).

Nejvyšší soud ale později rozhodl, že jsou chráněni poslaneckou imunitou, a to až do chvíle, než se vzdali mandátu, tudíž je jejich stíhání prakticky vyloučené. U Nečase ale soud naopak řekl, že z pravomoci policie a žalobců vyňat není. Zatím ale někdejší premiér obviněn nebyl. V případu jsou tak obviněni pouze bývalá šéfka vládního kabinetu Nagyová, nyní Nečasová, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.