Senioři míří do školek, děti zase do domovů důchodců

Praha - Domovy důchodců se začínají měnit v mateřské školky. Organizace se takto snaží spojit nejmladší a nejstarší generaci, která si podle sociologů přestává rozumět. Řada dětí se totiž málo vídá se svými prarodiči, pro ty jsou zase záhadou zájmy dnešních dětí a teenagerů. Například říčanský domov důchodců se proto zhruba jednou týdně mění v mateřskou školku, z padesátky důchodců se dětem věnuje polovina.

Jeden z pražských stacionářů zase k propojení obou generací vedly průzkumy. Třetina mladých lidí v nich totiž uvedla, že seniory považuje za přítěž. „Výzkumy nás dost vyděsily, z toho důvodu, že školáci uváděli, že starým lidem nerozumí, že se jich někdy štítí, že se jich bojí,“ potvrdila ředitelka pražské mateřské školy Iva Fundová Macková.

Proto se budou děti se seniory vídat každé dopoledne. Společně si budou číst pohádku nebo se věnovat výtvarným pracím. „Myslím, že má starší generace co předávat. Navíc budou senioři mít příležitost zjistit, jak dnešní děti uvažují,“ dodala ředitelka.

Podle sociologů by podobné projekty mohly být cestou, jak zlepšit vztahy mezi teenagery a těmi nejstaršími. Většina ze současných dětí už totiž nezažívá vícegenerační bydlení a své prarodiče vidí jednou za čas.