Sněmovna souhlasila. NKÚ dostane víc pravomocí

Praha – Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila novelu ústavy, která chce rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten tak bude propříště moci kontrolovat hospodaření samospráv. Odmítavě se naopak dolní komora postavila k související normě, zákonu o NKÚ, a vrátila ji předkladatelům k přepracování. O to usiloval i šéf úřadu Miloslav Kala.

O rozšíření pravomocí NKÚ se debatovalo i na včerejší mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, poslanci ale schůzi přerušili a pokračovali dnes dopoledne. Do dalšího čtení nakonec poslali jen novelu ústavy, zákon o NKÚ vrátili předkladatelům v čele se Stanislavem Polčákem (TOP 09) k přepracování - to má v praxi stejný dopad jako zamítnutí.

Kontrolní úřad nyní může prověřovat hospodaření státu. Poslanci navrhovali, aby se jeho pravomoci rozšířily kromě krajů a obcí na zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy nebo příspěvkové organizace krajů a obcí. A právě tím argumentuje obhájce a předkladatel novely Stanislav Polčák (TOP 09) - podle něj je mnohem důležitější, že by NKÚ mohl nově kontrolovat státní a polostátní firmy jako ČEZ nebo Lesy ČR. Zároveň by úřad mohl ale u obcí prověřovat jen to, zda je jejich postup v souladu se zákony, nikoli jestli hospodaří šetrně.

Kala označil zákon za zmetek

Novela ústavy nově mimo jiné stanoví, že úřad kontroluje hospodaření samospráv s majetkem a jejich rozpočty z hlediska souladu se zákonem. Kontrolovat by také měl hospodaření s majetkem veřejných institucí, o nichž tak stanoví zákon, a to v zákonem stanoveném rozsahu. Polčák uvedl, že pojem veřejná instituce už definuje několik nálezů Ústavního soudu. Novela ústavy má také umožnit kontrolu hospodaření s majetkem právnických osob, v nichž má stát nebo kraj či obec majetkovou účast.

O rozšíření pravomocí NKÚ dlouhodobě usilovaly protikorupční organizace. Příslušný návrh ale nebudil nadšení u vedení úřadu, šéf NKÚ Miloslav Kala ho dokonce označil za zmetek. „Jsem rád, že poslanci vyslyšeli mou argumentaci, že novela zákona o NKÚ z pera pana poslance Polčáka není dobře připravená, a vrátili ji předkladatelům k dopracování. Pevně věřím, že při dalších jednáních o úpravě působnosti NKÚ už dostaneme šanci se k návrhům poslanců vyjádřit,“ reagoval Kala na dnešní rozhodnutí zákonodárců.

Miloslav Kala
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Co se novely ústavy týče, nadále zastávám názor, že novelizovat ji poslaneckým návrhem, který navíc bude ve výborech poslanecké sněmovny dále dopracováván a měněn, je ve standardně fungujících demokraciích nepřípustné,“ dodal Kala.

Zástupce předkladatelů Stanislav Polčák obavy prezidenta Kaly nesdílí. „Tvrdím, že dochází k zásadnímu rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu,“ řekl.

Podle předsedy kontrolního výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) propustili poslanci novelu ústavy do dalšího projednávání, protože je třeba mluvit o rozsahu pravomocí NKÚ v jejím rámci. Novelu zákona je prý možné přijmout, až bude schválena příslušná změna ústavy.

S rozšířením kontrolních pravomocí nesouhlasí Svaz měst a obcí ČR. Jak uvedl, znamenalo by to mimo jiné zvýšení administrativní zátěže pro pracovníky měst a obcí, kteří musí při kontrolách poskytovat součinnost. Stejně ve sněmovně argumentovala také ODS.