„Lihový boss“ Březina zůstává ve vazbě, jeho případ se vrací na začátek

Olomouc - Případ údajného hlavního aktéra nelegálních obchodů s lihem, zlínského podnikatele Radka Březiny, jeho bratra Tomáše a dalšího muže se vrací do přípravného řízení. Kauzu nelegálních obchodů s lihem vrátil žalobci olomoucký krajský soud, Radka Březinu i jeho bratra Tomáše ale kvůli obavám z útěku ponechal ve vazbě. Soud vyhověl návrhům obhájců, kteří poukazovali hlavně na souběžné nové trestní stíhání. Proti tomuto rozhodnutí si podal státní zástupce Michal Galát stížnost. Tvrdí, že obhajoba byla účelová a jde pouze o to dostat bratry Březinovy z vazby. Lhůta pro ukončení vazby podle něj pomine v příštích dnech.

Spolu s Radkem Březinou čelí obvinění i jeho bratr Tomáš a Tomáš Pantlík, který Radku Březinovi údajně pomáhal zbavovat se v Olomouci nelegálního lihu, poté co policie sklad objevila.

Proces zkomplikovala nedávná policejní akce Cela, část svědků je totiž nyní ve vazbě. Soudce proto musí nově žádat o jejich eskortní doprovod před soud. Obhájce Radka Březiny upozornil na souběžné trestní stíhání, které se s případem lihových podvodů kryje. Státní zástupce Michal Galát protestoval, že jde pouze o účelové argumenty, které mají proces oddálit. Brzy totiž pomine vazební lhůta a Radek Březina by mohl být vyšetřován na svobodě.

Rozhodnutí soudu souvisí se zátahem policie minulý týden. V případu takzvané lihové mafie policisté při akci na Moravě obvinili 15 lidí, sedm z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Údajný šéf skupiny Radek Březina čelí podezření, že z vazební cely policistovi nabídl desetimilionový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Podplatit chtěl i státního zástupce a soudce. Hrozí mu za to až 16 let vězení. (více o Akci CELA)

Podle soudce Eduarda Ondráška nebylo možné jednat jinak než kauzu s ohledem na nové stíhání vrátit žalobci. „Zcela nepochybně se objevily nové podstatné skutečnosti, které nasvědčují tomu, že by ta trestná činnost mohla být kvalifikována přísněji a že by se mohlo jednat o mnohem závažnější trestnou činnost, než jak byla podána obžaloba. Je potřeba provést další šetření, nepochybně rozsáhlé, aby se toto potvrdilo, nebo vyvrátilo,“ uvedl Ondrášek.

Březina zatím zůstává ve vazbě, otevírá se mu ale možnost propuštění

Soudce naopak nevyhověl dnešní žádosti Březinových ohledně propuštění z vazby. Oba bratři tvrdili, že nemají důvod uprchnout. Tomáš Březina navíc uvedl, že v novém trestním stíhání vystupuje jako spolupracující obviněný. Podle soudce se naopak obava z útěku u obou s ohledem na nové stíhání ještě zvýšila.

Rozhodnutí soudce má však omezenou platnost. Pokud vrchní soud stížnost žalobce Michala Galáta proti vrácení kauzy do přípravného řízení zamítne, oběma mužům se otevře cesta na svobodu. „Snahou obhajoby je hlavně dostat Radka Březinu z vazby,“ uvedl Galát s tím, že vazební lhůta poté vyprší během několika dní.

Kvůli lihové mafii by mohli být obviněni i Březinovi advokáti

V kauze lihové mafie by mohli být obviněni i advokáti Radka Březiny. Podle náměstka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavla Komára se dopustili trestného činu, když během vazby obviněného zlínského podnikatele plnili jeho pokyny, měli dostat stovky úkolů týkajících se například vyvádění majetku nebo zastrašování, uplácení a snahy o znevěrohodnění svědků. „Obviněný využil návštěv svých advokátů a jejich prostřednictvím jim předával bud vlastní rukou psané nebo diktované příkazy, pokyny, jak mají osoby mimo vazební věznici postupovat,“ uvedl Komár.

„Jeho výpověď je fakt cenná, a proto dostane 100 tisíc za to, že uvede všechny body, které jsou tu napsané, a dalších 100 tisíc za výpověď u soudu. Je strategický svědek a opravdu ho musíme přesvědčit ke spolupráci, není zde jiná možnost,“ psal Radek Březina v tajné korespondenci, kterou posílal z vazební cely. Svým spolupracovníkům na svobodě v ní udílí pokyny, koho mají uplatit a za kolik, aby tím dosáhli jeho propuštění. Účelem jeho ovlivňování měla být snaha vyvinit se z trestné činnosti, která je mu kladena za vinu a to tím způsobem, že vytvoří fiktivní realitu. S odhalením přišel pořad Reportéři ČT.

Právě obhájci obviněných mají totiž největší příležitost vynést informace z věznice, při konzultacích s klientem jsou v místnosti sami, není možné, aby u nich byl někdo z vězeňské služby. „Obhájce vykonává ten rozhovor mezi čtyřma očima, nemůžou být pořizovány zvukové nebo obrazové materiály, pokud by se tak stalo, tak jsou nelegální a musí být okamžitě zničeny. Takže můžu hovořit s klientem o čemkoliv a jsem vázán mlčenlivostí,“ vysvětlil advokát Jaroslav Ortman. Sám obhájce si ale může dělat poznámky, do spisu mu nikdo ani při vstupu a odchodu nikdo nahlížet nesmí. U návštěv rodinných příslušníků nebo známých jsou ale pravidla přísnější.

Konkrétní jména žalobci nezveřejnili, Lidové noviny ale poukazují na to, že hlavním Březinovým obhájcem je přerovský advokát Jiří Novák. Ten podezření odmítá a nechce ani sdělit, zda detektivové během nedávného zásahu navštívili i jeho kancelář.

Případ, který měl olomoucký soud řešit, se týká skrytých zásob nezdaněného lihu v bývalé olomoucké sladovně, v areálu bývalé cihelny ve Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Za první dva případy je obžalován Radek Březina. Jeho bratr Tomáš je obžalován za ukryté zásoby ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen dohromady téměř na půl miliardy korun.

V areálu firmy Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku odhalili vyšetřovatelé 200 tisíc litrů lihu, který byl ukrytý v cisternách pod betonovou podlahou. Společnost, která vyrábí směs do ostřikovačů, ale tvrdí, že o žádných podzemních skladech nevěděla.

Budova skladu v Hrobicích vyrostla ještě v rámci JZD a dochovalo se k ní jen minimum dokumentace. Ačkoliv firma popírá, že by o lihu věděla, soudce přesto poslal do vazby i bývalého šéfa společnosti Radovana Dalajku a jednatele Radka Menšíka.

Druhý sklad černého alkoholu na Moravě policisté našli v Ostravě - Mariánských Horách. Nasazeny byly desítky policistů a hasičů. Nádrže odhalili až díky speciálnímu georadaru, který jim půjčila místní univerzita. Přístroj totiž dokáže zjistit jaké látky se nachází několik desítek metrů pod zemí. Nalezený líh kriminalisté odčerpávali několik dní.

Areály, v nichž se po celé republice skrývalo dohromady až milion litrů lihu, pronajímala společnost Profi-pronájmy, jejímž současným ředitelem je Tomáš Pantlík. V minulosti v této pozici ale vystupoval Tomáš Březina. Jeho bratra Radka zatkla policie předloni v říjnu v Kostelci u Zlína v jeho rodinném hotelu. Před policií se patnáct hodin skrýval v kotelně pod pilinami.

Líh, který celníci zabavili na Olomoucku, Ostravsku a Zlínsku, stále čeká v celních skladech, zda půjde do dražby, nebo bude použit pro státní účely.

Zátah na obchodníky s nelegálním lihem odstartovala v září 2012 metanolová kauza. Na otravu v následujících měsících zemřelo 48 lidí a okolo 80 skončilo s doživotními následky.

Kde našli policisté skryté cisterny?

  • 2 nádrže (o rozměrech 5,4 x 3,7 x 9 metrů a 5,4 x 3,7 x 5 metrů) o celkovém objemu 300 000 litrů
  • zajištěno 200 000 litrů lihu
  • 6 nádrží (o rozměrech 28,2 x 1,9 x 2 metrů) s celkovým objemem přes 600 000 litrů
  • zajištěno přibližně 310 000 litrů lihu
  • 8 nádrží různých rozměrů, tvarů a objemů, které obsahovaly přibližně 500 000 litrů lihu
Dům podnikatele Radka Březiny
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK