Pod koaliční dohodou je už všech 111 podpisů poslanců

Praha - Koaliční dohodu podepsali všichni poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Svůj podpis připojil i poslední zástupce lidovců, potvrdil šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka. Vít Kaňkovský váhal s podpisem dokumentu kvůli obavám, že budou lidovci ve vládě „válcováni“ silnějšími koaličními partnery. Zda podpoří vládu při hlasování o důvěře, se Kaňkovský zatím nerozhodl. „Mluvit teď o vládě je ještě předčasné,“ řekl poslanec serveru Lidovky.cz.

Jurečka už v úterý řekl, že více lidoveckých poslanců mělo výhrady, týkaly se například programu v oblasti zdravotnictví. Na klubu se poslanci podle Jurečky dohodli, že připomínky budou zohledněny v programovém prohlášení vlády.

Ještě včera chyběly pod koaliční smlouvou také podpisy některých sociálních demokratů. „Rebelům“ zřejmě vadilo, že s návrhem posvětit dokument všemi poslanci koalice přišel Andrej Babiš a ostatní lídři se tomu bez výhrad přizpůsobili. Nakonec ale část poslanců svůj postoj na naléhání většiny změnila.

Šéfové koalice dohodu podepsali 6. ledna. Kompletní text smlouvy má 50 stran: strany v něm slibují mimo jiné zvyšování důchodů i minimální mzdy nebo zrušení většiny zdravotnických poplatků. Od roku 2015 pak koalice plánuje také snížit sazbu DPH na léky, knihy, dětskou výživu nebo pleny. Smlouva obsahuje také protikorupční opatření – např. centrální registr smluv nebo prokazování původu majetku - a věnuje se i situaci ve vyloučených lokalitách.  Co vše obsahuje koaliční smlouva, se podrobněji podívejte např. ZDE.

Vydáno pod