Zaorálek chce pozvat Klička, za správné má i pozvání Janukovyče

Praha - Pravděpodobný budoucí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce po nástupu do funkce pozvat do Prahy Vitalije Klička, případně jiného z lídrů ukrajinské opozice. Nepovažuje ale za chybu, že prezident Miloš Zeman pozval během své říjnové návštěvy Ukrajiny do Prahy prezidenta Viktora Janukovyče.

„Bavit se s oběma stranami jistě dává smysl, ale pozitivní pro vývoj na Ukrajině, tak jak si to představuje pan Zaorálek, a prospěšné pro Českou republiku, na což by měl jako budoucí ministr zahraničí myslet v první řadě, by nejspíš bylo nedělat to tak demonstrativním způsobem,“ řekl analytik Petr Robejšek s tím, že Klička by mohla pozvat například některá česká nezisková organizace.

Konflikt mezi vládou a opozicí se na Ukrajině vyostřil poté, co kabinet zastavil v listopadu přípravy podpisu asociační dohody s EU. Desetitisíce lidí se pak v Kyjevě účastnily demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“, protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes, nabývají však čím dál tím násilnějšího charakteru. Ve středu pouliční boje radikálního křídla protivládních demonstrantů se zásahovými jednotkami v Kyjevě vyvrcholily dramatickou konfrontací s krveprolitím a oběťmi na životech.

  • „Už dříve jsem říkal, že jako jsme pozvali prezidenta, stejně tak později můžeme pozvat představitele opozice. Jednat se dvěma stranami, vystupovat proti násilí a dělat kroky proti jeho eskalaci,“ shrnul svůj pohled na smysluplný přístup Zaorálek Interview Daniely Drtinové.

Bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) se domnívá, že většímu diplomatickému zapojení do situace na Ukrajině brání to, že nemáme plně funkční vládu. „Kdyby byla plně funkční vláda, tak by bylo dobré, kdyby se vydali do Kyjeva, a prozkoumali, jestli můžeme pomoci,“ prohlásil Schwarzenberg v Událostech, komentářích. Podle něj mají Češi u Ukrajinců velkou důvěru. „To je kapitál, který by bylo možné využít,“ domnívá se Schwarzenberg.

Kličko - pro Ukrajince hrdina i naděje na změnu

Vitalij Kličko je jedním z vůdců ukrajinské opozice a pro mnohé Ukrajince je právě on symbolem naděje na změnu. Lidé za ním jdou a dvoumetrový mistr v těžké váze si je své slávy a autority dobře vědom. V ringu až na dvě výjimky nikdy neprohrál, vítězit teď chce i v politice. Do ní se pustil před devíti lety během tzv. oranžové revoluce. „Prosadil se sám mimo politiku, je to celonárodní hrdina. Je dokonce výhodou, že není spojován s žádnými minulými politickými silami,“ hodnotí Klička politolog Andreas Umland.

Vitalij Vladimirovič Kličko se narodil 19. července 1971 se v kyrgyzském Bělovodsku v rodině sovětského vojenského pilota. Kvůli otcově kariéře se rodina Kličků neustále stěhovala. První polovinu 80. let strávili i v Československu v kasárnách v Mimoni. Kličko měří 201 cm a váží 112 kg a s boxem začal ve 14 letech. Do profesionálního ringu nastoupil v roce 1996, ze 47 zápasů byl jen dvakrát poražen. Má titul PhD. v oboru sportovní věda a filozofie. Je vůdcem a zakladatelem opoziční Ukrajinské demokratické aliance pro reformy UDAR (Úder), která v loňských volbách skončila na třetím místě se ziskem 14 procent hlasů. Je ženatý a má tři děti.

Když koncem minulého roku vypukla na Ukrajině vzpoura proti prezidentu Janukovyčovi, Kličko byl opět v čele jako jeden ze tří lídrů opozice. Kličko je toho názoru, že by se v prezidentské volbě měly opoziční strany spojit a postavit společného kandidáta. Přestože podle průzkumů veřejného mínění by měl v prezidentských volbách velkou šanci na úspěch, z jeho kandidatury možná nakonec sejde. Podle nedávno přijatého paragrafu daňového zákona není osoba se stálým bydlištěm mimo Ukrajinu považována za osobu trvale žijící na jejím území. Tento paragraf podle Kličkových advokátů může být zneužit k tomu, aby volební komise odmítla zaregistrovat jeho kandidaturu k prezidentským volbám.

Zaorálek: Se Zemanem bych chtěl dělat jednu politiku

Zaorálkovy vztahy se Zemanem jsou napjaté ještě z doby, kdy byl nynější prezident šéfem ČSSD. Kandidát na ministra ale věří, že ve věci zahraniční politiky dokážou se Zemanem své kroky sladit. Poté, co se ujme funkce ministra, plánuje Zaorálek ve vedení Černínského paláce provést změny, a to včetně personálních. Podrobnosti si ale zatím nechává pro sebe.

Ministr zahraničí v demisi Pavel Kohout k dění na Ukrajině: „Události posledních tří dnů v centru Kyjeva, při kterých došlo i k prvním ztrátám na životech, se mě hluboce dotýkají. Lituji ztráty těchto mladých životů a vyjadřuji soustrast pozůstalým…“

Vydáno pod