Úsvit povede do eurovoleb advokátka Samková, bývalá členka TOP 09

Praha – Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura představil lídryni kandidátky této strany pro květnové volby do Evropského parlamentu. Je jí advokátka, neúspěšná uchazečka o prezidentskou funkci a bývalá členka TOP 09 Klára Samková. Okamura ji označil za „první dámu voleb do Evropského parlamentu“.

„Volby do Evropského parlamentu, jakkoli jsou neoblíbené, mají stejnou důležitost jako ty národní, jelikož volíme své zástupce do orgánu, který rozhoduje o drtivé většině zákonů a pravidel v naší zemi,“ prohlásil Okamura úvodem brífinku, na němž představil Samkovou jako číslo jedna na kandidátce do evropských voleb.

Podle Okamury by měl zájmy českých občanů v europarlamentu hájit člověk, který se ochraně práva občanů věnuje dlouhodobě. „V tomto ohledu není lepší člověk než doktorka Klára Samková,“ dodal. Zároveň Samkové poděkoval za to, že se rozhodla „obětovat profesní kariéru“ v zájmu kandidatury za Úsvit.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 23. a v sobotu 24. května. Koho vybraly na své kandidátky ostatní strany zastoupené v dolní komoře?

  • ČSSD – sociolog Jan Keller
  • ANO – bývalý evropský komisař Pavel Telička
  • KDU-ČSL – bývalý ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády Pavel Svoboda
  • ODS – první místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil
  • TOP 09 - svého lídra do eurovoleb zatím strana neurčila, spřízněné hnutí Starostové a nezávislí nicméně navrhlo senátora Jaromíra Štětinu
  • KSČM – lídra kandidátky zatím strana nestanovila

„Program hnutí Úsvit bude eurorealistický. Nyní ho podrobně dopracováváme a zveřejníme ho v nejbližší době. Stejně tak i kompletní kandidátní listinu,“ upřesnil Okamura. Jako jedno z témat uvedl demokratizaci Evropské unie tak, aby v ní rozhodovali rovnoprávní občané.

Samková doufá, že se jí podaří „dnešní svět, ve kterém žijeme a který se nám v mnohém nelíbí, změnit v trošku lepší“. Členství v TOP 09 podle svých slov ukončila.

Hnutí Úsvit představilo lídryni kandidátky do eurovoleb (zdroj: ČT24)

Advokátka se specializací na občanské a rodinné právo, která působí také jako zastupitelka v Praze 2, Okamuru v loňském roce zastupovala při jeho stížnosti k Ústavnímu soudu, v níž neúspěšně žádal odklad prezidentských voleb (čtěte víc). Předtím se o účast v těchto volbách pokusila sama, nezískala ale dostatečný počet podpisů (čtěte víc).

Počátkem devadesátých let byla Samková poslankyní tehdejšího Federálního shromáždění za Romskou občanskou iniciativu. Bývalý prezident Václav Klaus ji neúspěšně navrhoval do funkce ústavní soudkyně. Pět let byla členkou ODS.