Zeman jmenuje ministry nové Sobotkovy vlády ve středu 29. ledna

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenuje novou koaliční vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu 29. ledna ve 14 hodin na Pražském hradě. Stane se tak 95 dní od voleb. Na hradním webu to dnes uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. S jednotlivými kandidáty na ministry prezident v současné době jedná.

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka předal prezidentu republiky oficiální návrh na složení nové vlády v pondělí. Miloš Zeman od něj převzal seznam kandidátů na ministry už dříve, ale jen neoficiálně. K některým z nich měl výhrady, proto v současné době probíhají schůzky jednotlivých kandidátů s prezidentem.

S prvními kandidáty se prezident sešel včera. Dnes na Pražský hrad jako první dorazil možný ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), dále za prezidentem zavítají kandidáti na ministra školství Marcel Chládek (ČSSD), ministryni pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO), ministra životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministra kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministryni práce Michaela Marksová-Tominová (ČSSD).

Prezident jmenoval nového premiéra v pátek 17. ledna, 83 dní po podzimních sněmovních volbách, což je nejdelší doba v historii České republiky, která od hlasování občanů do jmenování ministerského předsedy uplynula. Země má tak nyní dva premiéry – vedle Sobotky i Jiřího Rusnoka, který vede kabinet v demisi.