Spor firem o sociální dávky – stávající systém výplat může pokračovat

Brno – Systém vyplácení sociálních dávek, na který ministerstvo práce a sociálních věcí přešlo nouzově na přelomu roku, může podle brněnského krajského soudu pokračovat. Firma Fujitsu Technology Solutions, která poskytovala pro vyplácení dávek svůj systém a v období kolem střídání letopočtu ho vypnula z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), požadovala v žalobě, aby soud odložil účinnost smlouvy ministerstva s další firmou OKsystem, díky níž staronový systém výplaty běží.

Fujitsu systém vypnulo na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu, který úřadům práce loni v únoru zakázal používat. Podle něj totiž ministerstva vnitra a práce porušila zákon o veřejných zakázkách, když resort práce nevybral dodavatele systému v tendru, ale připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu. Smlouvu uzavřel někdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho první náměstek Vladimír Šiška. Ministerstva se odvolávala, konečný verdikt padl 18. prosince a začal platit o deset dní později.

Fujitsu podala námitku, obrátila se i na soud a žádala odklad zákazu do soudního verdiktu. Ministerstvo práce chtělo původně podepsat smlouvu o pokračování provozu s jedním z dodavatelů společnosti Fujitsu Technology Solutions, a to s firmou Vítkovice IT Solutions. Fujitsu proti tomu měla námitky a nechala systém vypnout. Resort se tak zatím plně vrací k původnímu dodavateli, kterým je OKsystem.

Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková odůvodnila zamítnutí žádosti o přiznání odkladného účinku žalobě především vyjádřením MPSV, coby ústředního orgánu státní správy odpovědného za vyplácení sociálních dávek. „Podle vyjádření MPSV by vyhovění návrhu žalobce opětovně ohrozilo fungování systému, který ministerstvo v mezidobí smluvně zajistilo se společností OKsystem s. r. o.,“ uvedla mluvčí. Upozornila, že vydané usnesení má předběžný charakter a nijak nepředjímá konečný výsledek řízení u soudu.

Problémy se povlečou

MPSV nemůže podle slov náměstka Olega Blaška od dřívějšího dodavatele žádat žádnou náhradu výdajů, které má kvůli nedávné nucené změně systému pro vyplácení dávek. Smlouvy uzavřené někdejším vedením resortu to totiž nedovolují. Podle Blaška ministerstvu navíc hrozí, že od příštího roku nestihne vyplácení peněz podle všech pravidel zajistit a znovu bude muset přikročit ke krizovému řešení.