Dětský zdravotní průkaz stále bez příloh. Skandální, tvrdí pediatři

Praha – Kvůli úspoře několika set tisíc korun také letos bude v dětských zdravotních průkazech chybět příloha obsahující důležité informace pro rodiče. Lidé tam kromě jiného nenajdou růstové grafy, informace o dětské lékárničce nebo o bezpečnosti novorozenců. Přitom například díky záznamům o správném růstu mohou rodiče u svých potomků zjistit řadu závažných chorob. Pediatři považují přístup státu za skandální.

Vytištění přílohy pro 100 tisíc novorozenců každoročně přijde na 600 tisíc korun. Naposledy rodiče dostali zdravotní průkaz kompletní v roce 2012, od minulého roku nejsou peníze. V brožuře zůstal pouze zápis z porodnice, informace o preventivních prohlídkách, očkovací a zubní průkaz.

Neschopnost státu financovat zdravotní přílohu považuje Jan Janda z České pediatrické společnosti za skandální. „Resort není schopen postarat se o to, aby se na to ty peníze získaly. Všichni víme, že v projektu IZIP se utopily skoro dvě miliardy, a nakonec to dopadne, že není 600 tisíc na vydání této brožury,“ zdůraznil profesor Janda ve Studiu 6.

V rozpočtu ministerstva zdravotnictví by pro tento účel podle něj mohla být vyčleněna zvláštní kapitola, která by čítala asi 1,5 milionu korun. „V kontextu výdajů na zdravotnictví to není kapka, ale kapička,“ doplnil.

Zdravotní a očkovací průkaz
Zdroj: ČT24

Růstový graf může zachytit vážné nemoci

Nejvíce lékařům vadí chybějící růstový graf, kde sami rodiče zaznamenávají, jak jejich ratolest v čase přibývá na váze a na výšce. Pro pediatry jsou pro stanovení diagnózy tyto údaje naprosto zásadní. „Když dítě přijde do nemocnice, tak první, na co pediatr podívá, je růstový graf. Jen prostý náhled na něj může ukázat, že dítě správně neprospívá,“ vysvětluje Janda.

U starších dětí jsou intervaly, kdy dítě nepřijde na preventivní prohlídku, třeba i dva roky. „Díky těmto záznamům proto mohou sami rodiče zjistit, že něco není v pořádku. Často to jsou choroby, kde porucha růstu je vůbec prvním znamením,“ uvedl Janda. Dostatečně včas, kdy ještě existuje možnost úspěšné léčby, se tak dá přijít na chronické poruchy funkce ledvin, Crohnovu chorobu, či dokonce nádor mozku.

Lékařská prohlídka
Zdroj: ČT24

V zahraničí je příloha standard

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který dětský zdravotní průkaz vydává, si mají rodiče chybějící údaje najít na jeho webových stránkách. Tento přístup ovšem pediatři odmítají. „Představa, že se rodiče budou dívat na server SZÚ, je komická. Museli by si graf sami tisknout a zaznamenávat do něj. Když není součástí průkazu, tak ten papír hned ztratí,“ varuje Janda.

Průkaz se stejnou přílohou, jaká nyní českým rodičům chybí, je v západních zemích naprostým standardem. Dostávají ji novorozenci například ve Velké Británii, Německu či Spojených státech. Všechny růstové grafy obsahují. „Jsou to země, kde jsou v elektronické dokumentaci mnohem dál. Kdyby to tímto způsobem mohlo fungovat, tak ty průkazy nikde neexistují,“ myslí si Janda.

Odborná pediatrická společnost bude s požadavkem na vydání důležité přílohy apelovat i na nového ministra, kterým by se měl stát sociální demokrat Svatopluk Němeček. Příliš nadějí si ale nedávají. „Jsem zatím zdrženlivý. Těch ministrů a náměstků jsme oslovili spoustu a jednání byla celá řada. Je to smutná story,“ uzavřel Janda.

Janda: Neschopnost státu pomoct rodičům je skandálním (zdroj: ČT24)