Okamura přijel za vrahem do vězení. Opět populismus, kroutí hlavou Dienstbier

Pardubice – Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura navštívil v pardubické věznici extremistu Vlastimila Pechance, který si odpykává sedmnáctiletý trest za rasově motivovanou vraždu Oty Absolona. Pechance poslal soud za mříže v roce 2003 za to, že dva roky předtím na diskotéce ve Svitavách dvakrát bodl muže nožem do břicha. Okamura tvrdí, že v kauze bylo hrubě porušeno právo na spravedlivý soudní proces.

„Uvidíme, jestli se podaří s tou kauzou v letošním roce nějak pohnout. V každém případě bychom se rádi dozvěděli skutečnou pravdu,“ řekl Okamura ČT po návštěvě vězení, kam zavítal i se stranickým místopředsedou Jaroslavem Novákem.

Okamura a Novák v minulosti podali několik stížností ministrům spravedlnosti pro porušení zákona v Pechancově případu. Nyní chtějí nové ministryni spravedlnosti předat stížnost pro porušení v jeho prospěch. Stížnost má vypracovat advokátka Klára Samková, která povede kandidátku Úsvitu do voleb do Evropského parlamentu.

Okamura ztělesňuje pronikání extrému do české politiky, míní Dienstbier

Senátor a kandidát na ministra bez portfeje se zaměřením na lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) vidí jediné vysvětlení Okamurova jednání, a sice populismus. „Pan Pechanec byl odsouzen za rasově motivovaný trestný čin, proběhlo řádné řízení na prvním stupni i odvolací řízení, kde byl trest dokonce zpřísněn. Pan Pechanec měl bohatou trestní minulost už předtím včetně pobodání… Jak jinak si to vysvětlit, než že pan Okamura hraje na nízké pudy určité části české společnosti,“ zareagoval budoucí ministr v rozhovoru pro ČT. Podotkl, že žádná soudní instance v trestním řízení chybu neshledala, zatímco Okamura stále mluví o porušení práva na spravedlivý proces.

Jiří Dienstbier
Zdroj: ČT24

Souhlasí s tím, že do české politiky pronikají extrémní postoje. „Pan Okamura je toho naprosto dokonalým příkladem, protože se těchto nálad snaží zneužít. Dělat se proti tomu dá ledacos, musí to být promyšlená strategie a žádná populistická plácnutí do vody, ale doopravdy musí jít o dlouhodobý systémový přístup, který bude odstraňovat sociální předpoklady,“ dodává.

Vydáno pod