Česko má za sebou mrazivou noc, na Jizerce bylo -25 °C

Praha - Na třetině měřicích stanic klesly v noci teploty pod minus 15 stupňů Celsia. Česko tak má za sebou zřejmě nejmrazivější noc nynější zimy. Jizerka v Jizerských horách hlásí kolem minus 25 stupňů. V Moravskoslezském kraji, na Jesenicku, Šumpersku a Vsetínsku bude silný mráz i v noci na pondělí. Teploty zde klesnou pod minus 12 stupňů Celsia. V ostatních částech Česka se budou mrazy mírnit, postupně i na Moravě by se mohla denní maxima dostávat i slabě nad nulu. Nejnižší noční teploty se ale až do středy budou pohybovat kolem deseti stupňů pod nulou.

„Zatímco na stanici Jizerka, umístěné přímo v osadě Jizerka mezi obytnými domy, se teplota vzduchu těsně přiblížila minus 25 stupňům Celsia, na cca kilometr vzdálené stanici Jizerka-rašeliniště teplota v neděli ráno klesla až pod minus 25 stupňů,“ uvedl ČHMÚ. Na Lysé hoře v Beskydech naměřili minus 20,3 stupně Celsia, padl tak rekord minus 19 stupňů z roku 1942. Rekordně nízké teploty ale v noci zaznamenalo i dalších 11 stanic.

V severovýchodní polovině Česka se teploty většinou pohybovaly mezi minus 15 a 20 stupni. V Krušných horách a na Šumavě tentokrát taková zima nebyla, protože chladný a suchý vzduch do Česka proudí od severovýchodu a do Jizerských hor dorazil dřív než na jihozápad Čech. V Domažlicích tak naměřili jen minus 5,2 stupně Celsia.

V noci na pondělí by teploty neměly klesnout pod minus 13

Přes den meteorologové očekávají teploty na jihozápadě Česka kolem dvou stupňů pod bodem mrazu, na severu a severovýchodě území minus 9 až 11 stupňů Celsia. V noci na pondělí by teploty neměly klesnout pod minus 13 stupňů, v jihozápadní polovině Čech by mělo být kolem minus čtyř stupňů Celsia. V dalším období by se nejnižší noční teploty měly držet kolem deseti stupňů pod bodem mrazu.

V rekordním mraze se v noci běhalo na Lysou horu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod