Dvoumiliardovou záplatu by mohly mít nemocnice do července

Praha - Budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) by rád umožnil nemocnicím, aby přibližně do července 2014 dosáhly na chybějící 2 miliardy v jejich rozpočtech, o které zdravotnická zařízení přišla po nepříznivých dopadech úhradové vyhlášky zrušením poplatku za pobyt v nemocnici Ústavním soudem. V Otázkách Václava Moravce budoucí ministr avizoval, že poplatky se obnovovat nebudou, hodlá se dát cestou změny zákona.

„Ještě na křesle ministra nesedím, takže nemám detailní informace z útrob ministerstva zdravotnictví, ale mým cílem je, aby to bylo někdy na přelomu prvního a druhého pololetí,“ uvedl Němeček v Otázkách Václava Moravce. Dvě miliardy by měly podle jeho slov pouze vykompenzovat zrušení hospitalizačního poplatku od 1. ledna, nemohou ale řešit neutěšenou finanční situaci nemocnic.

Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici s odůvodněním, že pro některé skupiny je „rdousící“. V reakci na to schválila vláda Holcátovu novelu s poplatkem 60 korun a osvobozením dětí. Sněmovna ji však nestihla do konce roku projednat, a tak se od 1. ledna neplatí nic. Zástupci koaličních stran ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL chtějí do roka zrušit také poplatek u lékaře a za léky, platil by se jen na pohotovosti.

Alespoň poplatek 60 korun stojí za úvahu, doporučuje senátorka Dernerová. Tudy ne, reaguje Němeček

Senátorka Alena Dernerová (nez. za Severočechy.cz) doporučuje nastupujícímu ministrovi, aby přece jen zvážil zavedení šedesátikorunového poplatku v nemocnicích za hotelové služby, zahrnující třeba stravu. Němeček s odvoláním na koaliční dohodu předeslal, že nemocniční poplatky obnovovat nehodlá.

V tom, jak dostat dvě miliardy legislativní cestou do zdravotnického systému, Němeček ještě zcela jasno nemá. Připustil, že mezi zvažovanými variantami jsou cesta úhradovou vyhláškou nebo legislativní opatření přijaté zákonodárci ve zrychleném režimu. Za stěžejní považuje shodu v koalici na tom, že nemocnicím finance zaplatí. „Půjdu cestou změny legislativy, bude-li to úhradová vyhláška, nebo rychlá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, to se rozhodnu na základě legislativních analýz,“ předeslal nastupující šéf zdravotnického resortu.

Vydáno pod