Chodci budou muset nosit reflexní prvky

Praha – Oddělení BESIP ministerstva dopravy i dopravní policie plánují zavést povinnost pro chodce nosit reflexní prvky. Jen lednové statistiky usmrcených chodců už o tři mrtvé převyšují čísla za loňský první měsíc. Příčiny se přitom nemění; nepozornost chodců a jejich obtížná rozpoznatelnost řidičem mezi nimi zaujímají stěžejní místo. Na sousedním Slovensku se nošení reflexních prvků u chodců osvědčilo.

„Bylo by to tam, kde není dostatečně osvětlená vozovka, bez ohledu na to, zda jde o místo v obci nebo mimo ni,“ řekl České televizi ředitel BESIPu Roman Budský. Chodce s reflexními prvky řidič uvidí až na 200 metrů, lidé je ale přes kampaně dopravních policistů, BESIPu a varování médií téměř nepoužívají.

Lednová tragická statistika hovoří jasně - většina z 11 mrtvých umírala v ranních a podvečerních hodinách, tedy v denní době se sníženou světelností. Od zavedení povinnosti nosit reflexní prvky si instituce slibují méně mrtvých.

Na Slovensku podobné opatření už nese své plody. Od roku 2009 počet mrtvých chodců postupně klesá, za pět let se ze 184 obětí posunul na 64. České ministerstvo dopravy jde s návrhem zákona do finále, povinnost nosit reflexní prvky by tak mohli chodci mít ještě tento rok.

Bezpečnost chodců zvýší povinné reflexní prvky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod