Boj o náměstky pokračuje. Příští setkání v pátek

Praha – "Dohoda není, ale posunuli jsme se," tak zní stanovisko, ke kterému došli dva dny před jmenováním nové vlády designovaný premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem ohledně sporu o jmenování náměstků. Babiš důsledně trvá na tom, že jako klíčového náměstka pro oblast daní nechce kandidáta nominovaného ČSSD. Sobotka uvedl, že politika je o kompromisech, a věří, že se kompromis najde. Jednou z variant podle Babiše je, že by sociální demokraté měli jinou oblast na ministerstvu financí, než jsou daně. Znovu se sejdou v pátek.

Strany se původně domluvily na křížovém principu. Každá z nich by měla mít svého zástupce na úřadu, který nevede. Dohodu ale nezanesly do koaliční smlouvy. A zatímco ČSSD a lidovci ji chtějí ctít, hnutí ANO se bouří a na některých resortech je proti. Podle Babiše je totiž součástí dohody možnost kandidáta odmítnout, pokud ho jeho budoucí šéf nebude považovat za dostatečně kompetentního. (Více ZDE)

Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO:

„Babiš má plnou důvěru našeho hnutí. Slíbili jsme udělat pořádek ve výběru daní, tak se panu Babišovi nedivte, že jako budoucí ministr financí tam chce mít člověka, kterého bude považovat za nejlepšího v tomto oboru v naší zemi.“

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD:

„Máme zájem na tom, aby se ta gentlemanská dohoda, která byla na začátku vyjednávání, naplnila. Nejde o kontrolu, jak bývá prezentováno, ale především o to, abychom se vyvarovali chyb.“

Největší vášně budí jméno Jiřího Peřiny, který by se měl dle přání ČSSD stát náměstkem na ministerstvu financí. Bohuslav Sobotka trvá na tom, aby zodpovídal za výběr daní, což je oblast, do které si Andrej Babiš nechce nechat mluvit. Podle Babiše se zainteresované strany domluvily, že Peřina bude „pouze“ poradcem nebo by mohl být náměstkem s jiným zaměřením.

Babiš má problém i s Peřinovou minulostí. Peřina totiž působil na krajském středočeském úřadě za vlády Davida Ratha, a to na odboru investic a financí. Podle Sobotky je ale Peřina čistý a nemůže být s Davidem Rathem spojován. „Pan Babiš se netajil tím, že by rád, kdyby jeho ministerstvo bylo i z pohledu náměstků obsazeno jeho lidmi. Já samozřejmě jeho rozhodnutí musím respektovat,“ komentoval Peřina. Babišovu nabídku, aby se stal jeho poradcem, obratem přijal - údajně si s Babišem rozumí.

Babiš chce na místo náměstkyně auditorku a členku prezidia Komory daňových poradců Simonu Hornochovou. Počítá také s lidoveckým náměstkem - nevidomým právníkem Ondřejem Závodským, který by měl mít na starosti hazard.

Babiš: Březina, Hulinský a banda kolem Béma finančně zničili Prahu 

Babišovi vadí i další jména. Nelíbí se mu například sociální demokrat Petr Hulinský jako možný náměstek pro sport na ministerstvu školství. Ohradil se taky proti angažmá Karla Březiny na ministerstvu obrany. „Vždyť tito lidé z pražské organizace ČSSD společně s bandou Bém, Janoušek, Hrdlička finančně zničili město Praha. Oni se podíleli na devastaci Prahy. Pro mě je Hulinský vážný problém, špatné jméno,“ řekl Babiš pro MF Dnes. Koho si noví ministři chtějí vzít na úřad, čtěte ZDE.

Spor by podle obou ale neměl ohrozit vznik koaliční vlády. Tu prezident jmenuje už ve středu 29. ledna. Do sněmovny by si pak nový kabinet mohl jít pro důvěru podle Bohuslava Sobotky v polovině února.

„Vláda nemůže spotřebovat veškerou energii na koaliční spory,“ uvedl před jednáním Sobotka. Dodal, že na tomto problému se koalice ani vláda nerozpadne. Koaliční roztržku ohledně náměstků označil za zbytečnou mediální přestřelku. Původně se chtěl kvůli sejít i s lidoveckým předsedou a budoucím vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem. Dnes řekl, že s KDU-ČSL se dodržuje dohoda bez problémů, a proto „náměstci nejsou téma“. Jasno tak už je například o obsazení náměstka na lidoveckém ministerstvu zemědělství – zamíří sem sociální demokrat a viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Samotní křesťanští demokraté do sporu vstupovat nechtějí. „Rozumím oběma stranám,“ prohlásil v Událostech, komentářích budoucí ministr zemědělství a lidovecký místopředseda Marian Jurečka. „Je důležité na klíčovém ministerstvu financí mít zástupce ostatních koaličních stran. Není to ohlídání, ale o tom, aby měly zbývající strany detailní informace např. o legislativních návrzích, aby nevznikaly zbytečné spory. Rozumím i panu předsedovi Babišovi, který si chce jako ministr zodpovědný za daný rezort vybrat kvalitní lidi do svého týmu.“

Noví ministři již plánují personální změny

Někteří ministři už mezitím začínají plánovat první personální změny. Například budoucí ministr dopravy Antonín Prachař dnes České televizi řekl, že odvolá generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Pavla Kočicu, kterého loni v říjnu jmenoval odcházející ministr Zdeněk Žák. Zároveň se Prachař chystá vrátit do funkce nedávno odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Ta je připravená nabídku přijmout. (Více čtěte ZDE.)