Přibývá žen s rakovinou plic. Hlavní příčinou jsou cigarety

Praha – S narůstajícím kuřáctvím žen výrazně stoupá rakovina plic právě u nich, upozornila předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová. „S politováním musíme konstatovat, že za rostoucí výskyt onemocnění v posledních dvaceti letech mohou výhradně ženy. U mužů sledujeme mírný pokles, zatímco podíl žen stále vzrůstá,“ uvedla. Prevence rakoviny plic je proto hlavním tématem, na které se letos zaměří Liga proti rakovině.

Počet onemocnění na zhoubný nádor plic v Česku ročně stoupá o 1,5 procenta, podle predikcí jím loni v tuzemsku onemocnělo 7 000 lidí. V 90 procentech se podílelo na vzniku zhoubné nemoci kouření. S narůstajícím kuřáctvím žen výrazně stoupá rakovina plic právě u nich. Další rizikové faktory jsou pak například toxické látky, znečištění ovzduší, zánětlivá plicní onemocnění nebo genetická zátěž.

„Nejvýznamnějším rizikovým faktorem bezpochyby je aktivní kouření, které podle střízlivých odhadů je odpovědné za 30 až 40 procent všech úmrtí na rakovinu. V případě rakoviny plic je podíl na vzniku onemocnění dokonce až devadesátiprocentní,“ upozornil primář kliniky pneumologie nemocnice Na Bulovce Norbert Pauk. 

Za zhoubný plicní nádor většinou může kouření (zdroj: ČT24)

V Česku se zatím nepodařilo prosadit zákon, který by před následky kouření ochránil zejména děti a nekuřáky. 

Ke včasnému odhalení zhoubné nemoci  přispívají screeningové programy

Lékaři ročně zjistí téměř 80 tisíc nových případů rakoviny, 27 tisíc pacientů zemře. Celkem žije v Česku 460 tisíc lidí, kteří rakovinu mají nebo měli. Ke včasnému odhalení zhoubné nemoci, a tím i snížení úmrtnosti, přispívají screeningové programy. Česko má tři – screening rakoviny prsu a čípku u žen a rakoviny tlustého střeva a konečníku u žen i mužů.

Účast ve screeningu je dobrovolná, a tedy nižší, než by pro včasný záchyt bylo potřeba. Stát proto od letoška podpořil projekt, v němž zdravotní pojišťovny zvou adresně ty své pojištěnce z rizikových skupin, kteří na prevenci nechodí. Podle předsedkyně Ligy proti rakovině Fridrichové se ČR tímto krokem zařadila v prevenci po bok vyspělých zemí.

Liga proti rakovině se dlouhodobě zasazuje o ochranu většinové společnosti před následky tabákového kouře, podporuje a financuje osvětu a prevenci na školách, zdarma šíří odborné publikace. Vydala tituly jako Plicní rakovina, Jak nás, nekuřáky, ohrožuje kouření? či Aby vaše dítě nekouřilo. Pro odbornou i laickou veřejnost pořádá 3. února v pražském Lékařském domě sympozium s tématem prevence rakoviny.