Bývalý šéf Tatry požene Topolánka s Bartákem před justici v USA

Praha – Bývalý ředitel kopřivnické Tatry Ronald Adams má v úmyslu žalovat bývalého ministra obrany Martina Bartáka i někdejšího premiéra Mirka Topolánka u amerického soudu. Lidové noviny píší, že se Adams cítí poškozen výroky někdejších vrcholných politiků během soudního procesu v kauze Tatrovek pro českou armádu a za nactiutrhání po nich hodlá požadovat odškodné v řádu milionů dolarů.

„Věděli jsme, že jak pan Barták, tak jeho přátelé včetně pana Topolánka dříve či později přijdou s takovými výroky, které nám umožní předložit posouzení případu soudům ve Spojených státech,“ řekl deníku Adams s tím, že zmínění pánové jeho očekávání beze zbytku naplnili.

Podle Adamse se americké soudy zaobírají širšími souvislostmi, na rozdíl od českých, které si dávají za cíl prokázat, zda k předkládanému skutku došlo, nebo ne. Barták s Topolánkem prý během soudu pronášeli nedoložená a kriminalizující obvinění vůči Adamsovi. Od amerického soudu si slibuje rozhodnutí, zda výroky obou jmenovaných nebyly jen „zákeřné pokusy o ovlivnění soudů prostřednictvím veřejných útoků“ na Adamsovu pověst.

Šachy s obžalobami

Na podzim minulého roku zprostil soud Adamse obžaloby z korupce. Měl se podle obžaloby pokusit uplatit Bartáka coby ještě náměstka ministerstva obrany, aby pro Tatru získal další armádní zakázku. Podle soudu se ale trestný čin nepodařilo prokázat.

Exministr Barták se v těchto dnech zodpovídá u soudu rovněž z obvinění z korupce při nákupu vozů Tatra. V tomto případě měl naopak Barták požadovat od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma se zakázkou měla. V únoru 2008 si měl právě jako ministerský náměstek říct o pět milionů dolarů. Jedním z klíčových svědků je Ronald Adams.