Pospíšilův rozchod s ODS je na spadnutí

Praha – Po kongresu ODS již bývalý místopředseda strany Jiří Pospíšil, který se dlouhodobě těší výrazné podpoře voličů, uvažuje o odchodu ze strany. Definitivní rozhodnutí učiní bývalý ministr spravedlnosti, který prý necítí podporu svých spolustraníků, do konce týdne. V případě, že by skutečně opustil řady občanských demokratů, v poslanecké lavici by zůstal.

Letitý regionální šéf ODS v Plzeňském kraji a od roku 2012 také krajský zastupitel za ODS neuspěl na nedávném kongresu strany ve svém úsilí o místopředsednický post. Pro kandidaturu na jednu z předních pozic ve straně se rozhodl po parlamentních volbách, kdy posbíral 36 procent preferenčních hlasů v Plzeňském kraji. Za úspěch si může přičíst i fakt, že v krajských volbách v roce 2012 byl Plzeňský kraj jediným, kde ODS, s Pospíšilem v čele kandidátky, vyhrála krajské volby.

Zvažování o případném odchodu z ODS Pospíšil nechtěl blíže rozebírat. Nepovažuje za důležitý proces rozhodování, ale až to, k čemu dospěje. Ještě by se do konce týdne rád sešel s prvním mužem ODS Petrem Fialou. „Je to moje osobní věc, nejsem ani ve vedení ODS, jsem regionální představitel, nemyslím si, že by to byla tak zásadní klíčová zpráva,“ uzavřel.

Ve vyjádření pro Deník.cz se nechal slyšet, že jen v klidu a logicky uvažuje o odchodu. „Navíc vidím, jak se o mně vyjadřují někteří kolegové na sociálních sítích,“ cituje server Pospíšilova slova. Podle něj nechce Pospíšil v případě odchodu ze strany opustit poslanecký mandát ani křeslo krajského zastupitele.