IKEM loni transplantoval nejvíc orgánů v historii

Praha - Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) loni provedl rekordní počet transplantací, při kterých 420 pacientů dostalo 459 orgánů. Ve 39 případech lékaři pacientovi spolu s ledvinou voperovali i další orgán, například slinivku, srdce, játra nebo Langerhansovy ostrůvky. IKEM provádí v průměru devět transplantací týdně. Nejvyššího počtu se loni podle ředitele IKEMu Aleše Hermana podařilo dosáhnout i přes omezující úhradovou vyhlášku, která platby od zdravotních pojišťoven snížila.

„Rekordního počtu jsme mohli dosáhnout díky zavedení transplantačních balíčků. Platby od pojišťoven tak pokryjí veškerou péči před, během i po transplantaci a nastavují financování podle skutečného stavu,“ uvedl Herman. Náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Petr Honěk uvedl, že loni zaplatili IKEMu za transplantace 253 milionů, tedy o 145
milionů korun víc, než nařizovala vyhláška. Celkem dostal IKEM za péči 1,55 miliardy, letos počítá VZP s nárůstem na 1,61 miliardy korun.

Nejvíce bylo transplantací ledvin, častěji od žijících dárců

Přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka upřesnil, že oproti roku 2012 stoupl loni počet transplantovaných orgánů o 63. Lékaři provedli celkem 87 transplantací jater a 30 transplantací slinivky s ledvinou. „Celkově nejvyššího počtu výkonů, jako doposud vždy, jsme dosáhli u transplantací ledvin, loni jich bylo 282, z toho 65 od žijících dárců, což je také nejvíc v historii programu,“ řekl přednosta. IKEM posílil v posledních dvou letech také transplantace ledvin od žijících dárců. Orgán vydrží v průměru i třikrát déle, tedy přes 20 let, oproti orgánu od zemřelých dárců.

U transplantací jater se program rozvíjel u tzv. splitů, tedy rozdělení jater více příjemcům. „Loni jich bylo 14, z toho šest u dětí,“ řekl Trunečka s tím, že transplantace jater u dětí dělá IKEM jako jediný v ČR. Loni se podařilo metodou splitu zachránit dva dospělé po akutní otravě muchomůrkou zelenou. „Nebýt okamžitého a světově unikátního zásahu, pár se nedožil rána. Čtyři měsíce po transplantaci se oběma daří velmi dobře,“ řekl.

Kvůli jednomu orgánu se uskuteční až 300 hovorů

Vedoucí oddělení odběrů orgánů Eva Pokorná připomněla, že k úspěchu je nutná souhra desítek lidí. „Na záchraně každého pacienta spolupracují lékaři, zdravotníci, koordinátoři, ale i řidiči sanitek či piloti - ti všichni uskuteční kvůli jednomu orgánu až 300 telefonních hovorů,“
podotkla Pokorná. Důležitá je podle ní i spolupráce s dárcovskými nemocnicemi.

IKEM by se měl rozrůst o nové pavilony i operační sál

Ředitel předpokládá, že stoupající počet transplantací se podaří letos přinejmenším udržet. Počítá s dalším rozšiřováním kapacit. Do budoucna plánuje vybudovat nový operační sál pro kliniku transplantační chirurgie. Začít chce co nejdřív také s přípravami stavby nového pavilonu G1, G2, což odlehčí hlavní budově, kde by mohlo vzniknout více ambulancí
například pro pacienty po transplantaci. Jejich počet rok od roku roste, aktuálně má IKEM jen po transplantaci ledviny v péči přes 2 200 pacientů.

Vydáno pod