Pozor! Ledovka, námraza a vítr, varují meteorologové

Praha – Meteorologové přišli s výstrahou, podle které odpoledne pokryje místa České republiky námraza, ledovka a doprovodí je silný vítr. Problémy s počasím by měli lidé očekávat především ve vyšších polohách. Uklidnění čekají odborníci až v noci ze soboty na neděli.

Se silnou námrazou se mohou lidé vypořádávat od dnešního poledne až do sobotních 23:00 v celé republice, ale spíše v místech nad 600 metrů nadmořské výšky. Od 17 hodin až do nedělního poledne se může v některých regionech vyskytnout i ledovka, a to v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

„Ve vyšších a horských polohách se v současnosti vyskytují mrznoucí mlhy, při nichž se vytváří námraza. Při mrznoucích srážkách se místy, zejména ve východních Čechách a na Českomoravské vrchovině, bude tvořit ledovka,“ tvrdí odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Až ten vítr zafouká

Silný vítr zasáhne od dnešního podvečera celou Vysočinu a v polohách nad 600 metrů nadmořské výšky také Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj a Benešovsko a Kutnohorsko ve Středočeském kraji. Nebezpečnější velmi silný vítr se pak může objevit od 21:00 v polohách nad 1000 metrů na Šumpersku, Jesenicku, Frýdecko-Místecku, Bruntálsku a Trutnovsku.

Krkonoše po bouři a větru
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Výstraha před větrem platí do sobotního večera. „Nárazy větru se budou pohybovat od 70 do 110 kilometrů za hodinu, na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd dosáhnou rychlosti kolem 125 kilometrů za hodinu,“ doplnili meteorologové.