V nemocnici léčí výhradně smíchem. Nyní mohou klauni až na sál

Praha – Lékem proti tísni a nervozitě je smích – a v chladném nemocničním prostředí to podle znalců platí dvojnásob. Tzv. zdravotní klauni, kteří rozveselují dětské pacienty, mohou nově docházet až na operační sály. Jejich organizace rozšířila působiště i na chirurgická oddělení zatím v nemocnicích v Praze a Ostravě.

Zdravotní klauni přivádějí děti z předoperačních oddělení na jiné myšlenky. V současnoti tak činí dvakrát týdne v Praze a jednou v Ostravě. Pacientů se ujmou ve dveřích a doprovází je, dokud se děti neprobudí z narkózy. Zdravotní klauni se tak pomalu stávají sympatickou součástí dětské chirurgie v obou městech.

„Snažíme se být ta prevence proti stresu,“ zmiňuje zástupce sdružení a aktivní klaun Lukáš Houdek. I samotný personál si přitom činnost klaunů pochvaluje. Největší přínosem je podle lékařů odlehčení situace. Právě klauni dokážou zmírnit často vzájemné napětí mezi personálem, pacientem i rodiči.

Nezisková organizace Zdravotní klaun je zcela závislá na příspěvcích a darech sponzorů. V současné době vysílá na dětská oddělení nemocnic i do některých domovů důchodců na 83 klaunů. Projekt vznikl v Česku už před 13 lety. V současné době chodí klauni rozveselovat děti do 65 nemocnic v celé zemi.

„Měla jsem pocit, že nějak životně už klaunem jsem, že jsem něčím směšná. Potom už jsem viděla, že to mohu propojit  s něčím užitečným,“ říká zdravotní klaunka a členka sdružení Jana Machalíková. Vypráví při tom, jak každý z klaunů dochází na oddělení v tradičním bílém plášti. Že by typický lékařský oděv v dětech vzbuzoval spíše strach, ale prý nehrozí.„ My jsme tak trochu směšné sestry a směšní doktoři. Každá ta klaunská postava má nějaké své jméno a nějakou funkci. Ty pláště nejsou obyčejně bílé, my si je tak nějak dotváříme podle toho, jak má naše postava vypadat a jaká vlastně je,“ dodává Machalíková.   

Sama prý vystupuje ve dvou „směšných“, paradoxních rolích – jako žena, která chce být herečkou, ale je učitelkou, nebo marnivá „modedáma“, která má nadváhu. „U dětí každý klaun funguje trochu jinak. K malým dětem si většinou najdu cestu, až když se začnou smát ti dospělí, nebo ty o něco starší děti. Vždycky jsme dvojice a vždy se rozhodneme, jak to v tom statusu bude. Jeden je ten chytrý klaun, který přesně ví, co má udělat. Druhý je ten ztřeštěný,“ dodává Machalíková.

„Zdravotní klaun je člověk s přirozeným klaunským nadáním, schopností improvizace, s vrozenou empatií a s hudebním talentem. Většinou má dramatické vzdělání (DAMU, JAMU, FAMU), ale není to podmínkou k přijetí. Kladný vztah k dětem a chuť se neustále vzdělávat jsou samozřejmostí.“

www.zdravotniklaun.cz