Historické práce nepíše, vlasteneckou cenu si přesto archivářka zasloužila

Praha - Asociace nositelů legionářských tradic (ANLET) s Československým svazem bojovníků za svobodu rozdala ceny Český patriot. Ocenění pro ty, kteří podporovali vlastenectví, českou historii a národní hrdost, letos obdrželo 12 osob. Mezi nimi byla i pracovnice Národního archivu Vlasta Měšťánková. Mimořádně ji obdržel rovněž prezident Miloš Zeman, kvůli zaneprázdění si ji ale nemohl osobně převzít.

Přestože sama nevydala žádnou knihu, bez její pomoci by mnoho historických publikací vůbec nevyšlo. Málokdo totiž zná české archivy lépe než Vlasta Měštánková. „Bez lidí jako je paní magistra Měšťánková by těžko byla naše práce myslitelná,“ přiznává publicista a badatel Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara, který se zaměřuje hlavně na dobu Protektorátu Čech a Moravy. Jemu i několika dalším desítkám historiků pomohla najít zásadní dokumenty.

V Národním archivu pracuje více než 40 let. Za tu dobu podle badatelů přesně ví, kam sáhnout. Specializuje se hlavně na první republiku a druhou světovou válku. „Zhusta jenom dám tip, ve kterých fondech mají hledat. Pak jim spíš člověk radí, aby příliš netápali,“ tvrdí paní Měšťánková skromně. „Bez ohledu na čas a nasazení vychází maximálně vstříc a vyhledává věci, které jsou nezařazené,“ zdůrazňuje Čvančara její nezastupitelnou roli při bádání.

Cenu Český patriot 2013 dostala i pracovnice archivu (zdroj: ČT24)

Paní Měšťánková si ocenění velmi váží. „Je to známka toho, že lidi z té mojí práce mají užitek. Že to k něčemu slouží,“ poznamenala. Podle publicisty z Archivu hlavního města Prahy Vojtěcha Šustka si archivářka cenu s názvem Český patriot opravdu zaslouží. „Ona je tím vlastencem či patriotem, a to ve smyslu nezištného a ochotného pracovního nasazení,“ vysvětluje.

Prezident Zeman má k veteránům blízko

Mimořádnou cenu Miloš Zeman dostal podle organizátorů za to, že se podílel na obnově demokracie v České republice již od své účasti na demonstraci 17. listopadu 1989 v Praze na Národní třídě. Prošel pak mnoha politickými a státními funkcemi. Hlava státu má k bojovníkům za svobodu a veteránům blízko, sám osobně je prý členem pražské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu.

Ceny Český patriot se udělují od roku 2008. Za dobrovolnou a neziskovou práci v oblasti výchovy k vlastenectví a zachování historických tradic české společnosti je v minulosti je získali třeba poslední žijící parašutista z Velké Británie Jaroslav Klemeš nebo Michal Dlouhý, duchovní otec seriálu ČT Četnické humoresky.

Veterán, badatelka či „královský letec“

Letos organizátoři kromě Měšťánkové a Zemana vyzdvihli také badatelku Milenu Kolaříkovou, a to za péči o válečné hroby československých vojáků. V zahraničí, především v Belgii, kde žije, a také ve Francii a Velké Británii, neúnavně při každé vhodné příležitosti připomíná československé vojáky padlé v zahraničí v období první i druhé světové války. V kategorii Mladý Vlastenec byl oceněn Filip Procházka, zakladatel nejstaršího středoevropského klubu vojenské historie se zaměřením výhradně na britskou královskou letku Royal Air Force.

Imrich Gablech oceněný Cenou Paměti národa
Zdroj: ČT24

Mezi dalšími oceněnými je třeba Imrich Gablech, který po vyhlášení Slovenského státu zorganizoval útěk osmi slovenských letců čtyřmi letadly z letiště v Piešťanech do Polska. Dále cenu získala Marie Šupíková, která pracovala v Památníku Lidice, později na lidickém národním výboru a je aktivní členkou Českého svazu bojovníků za svobodu.