Pozor na ledovku a silnou námrazu, varují meteorologové

Praha – Česko bude dál trápit ledovka a od zítřka i silná námraza. Meteorologové proto prodloužili výstrahu, ledovka hrozí zejména na rozhraní Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje. Větší nebezpečí ale představuje námraza, ČHMÚ vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, která platí od pondělí do úterý a týká se vyšších poloh v Karlovarském, Plzeňském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji – zejména pohraničních hor. Ledovka ovšem komplikovala dopravu i dnes, hlavně na Vysočině a jižní Moravě.

Ve východní části Českomoravské vrchoviny a v západní části Jihomoravského kraje se místy vyskytuje déšť, který namrzá a tvoří ledovku. „Předpokládáme ojediněle kolem 3 mm mrznoucích srážek za 24 hodin,“ uvedl ČHMÚ. 

Především v této části republiky tak hrozí nebezpečí četných úrazů a problémy v dopravě, které se mohou projevit zvýšenou nehodovostí. Lidé by tak podle meteorologů měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně. Je potřeba počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.  

Kvůli ledovce nemohlo v Brně přistát letadlo

Ledovka ovšem komplikuje dopravu i dnes - především na Vysočině, v Jihomoravském kraji a ve vyšších polohách Zlínského kraje. Kvůli kluzkým silnicím se v těchto regionech zvýšila nehodovost. Jen na Vysočině během dne vyjížděli policisté k 22 dopravním nehodám. V Jaroměřicích nad Rokytnou sjel do příkopu sypač, vyprošťovat ho musela těžká technika. Na Třebíčsku sjel zase do příkopu autobus – jeden člověk utrpěl lehčí zranění. Ledovka dělala problémy i řidičům na jižní Moravě, jen za dopoledne tam policisté řešili 36 nehod. 

Problémy s ledovkou mělo i brněnské letiště, kvůli kluzké přistávací dráze muselo letadlo z Londýna přistát v Bratislavě – cestující přivezou odpoledne náhradní autobusy. Teď už je ale přistávací dráha ošetřená, odpolední přílety by tak měly být bez komplikací.

Ledovka dělala problémy chodcům i řidičům (zdroj: ČT24)

Problémy však měli i chodci, silnice a chodníky v Brně se nad ránem proměnily v kluziště a lékaři nestíhali ošetřovat zraněné. „Od půlnoci je zhruba 100procentní nárůst pacientů, přičemž na ten nárůst sto procent připadá 90 procent zlomenin horních a dolních končetin,“ uvedl lékař Luděk Macků z Úrazové nemocnice Brno. 

Od zítřejších 11:00 do úterý 15:00 pak platí výstraha před silnou námrazou, která se bude tvořit v oblastech nad 600 metrů nad mořem. Podle meteorologů nebezpečí hrozí ve vyšších oblastech Českého lesa, Krušných a Jizerských hor i Krkonoš. Námraza může působit lámání větví stromů, ohýbání stožárů, trhání drátů elektrických vedení a komunikačních rozvodů. Může tak narušit například zásobování elektrickou energií nebo komunikační infrastrukturu.

Vítr postupně slábne, lanovky mohou znovu jezdit

Po několika dnech už se ale utišil silný vítr, který ještě včera dosahoval na hřebenech hor v nárazech rychlosti až 170 km/hod. Kvůli tomu tři dny nejezdila lanovka na Ještěd, dnes se ale znovu rozjela. „Ráno stále foukalo od jihu přes 20 metrů za sekundu,“ uvedl strojník z horní stanice. Lanovka může při tomto směru větru jezdit pouze do 16 metrů za sekundu, tuto podmínku se podařilo splnit právě před 10:00. Kvůli silnému větru lanovka stála od čtvrtka, což na Ještědu nepamatují. V sobotu vítr v nárazech na vrcholu hory dosahoval až 48 metrů za sekundu (přes 170 km/hod). Od pátku stála také lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou – také ta se dnes rozjela.

Vydáno pod