Babiš: Peníze na pohledávky zdravotních pojišťoven zatím nedám

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Otázkách Václava Moravce oznámil, že zatím neposkytne 3,5 miliardy na odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven za státními firmami. Po novém šéfovi resortu zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) chce, aby nejdříve rozkryl toky peněz, které zdravotnictvím už v současné době procházejí. Odkup by mohl pomoci pojišťovnám snížit schodek veřejného zdravotního pojištění a kompenzovat zrušení zdravotnických poplatků.

Bývalá vláda Jiřího Rusnoka musela sanovat propad financí ve zdravotnictví už loni – navýšila platby za státní pojištěnce a Všeobecné zdravotní pojišťovně poskytla bezúročnou půjčku. Celkem si tak zdravotnictví polepšilo o 1,5 miliardy korun (čtěte víc).

Exministr zdravotnictví Martin Holcát tehdy navrhoval, aby stát odkoupil také nedobytné pohledávky zdravotních pojišťoven. Pomohlo by to mimo jiné nahradit pětimiliardový výpadek příjmů, který nastal v důsledku zrušení některých zdravotnických poplatků Ústavním soudem. Babiš ale požaduje nejprve audit hospodaření zdravotnictví, teprve poté se chce s ministrem Němečkem „bavit o konkrétních věcech“.

„To je skutečně zásadní téma, protože přes zdravotní pojišťovny teče ročně 220 miliard korun, z toho přes VZP 150 miliard, a nikdo neví, kam tečou,“ uvedl Babiš. Němeček ČT řekl, že Babišovu podmínku vítá, audit v resortu prý plánoval tak jako tak.

Nový šéf státní kasy se též ohradil proti zprávám z médií, že odmítá zvyšování platů státních zaměstnanců, které po něm požadují sociálnědemokratičtí ministři (čtěte víc). „Není to pravda. Na Slovensku mě přepadli redaktoři a položili mi otázku, které jsem ani nerozuměl,“ hájil se Babiš v České televizi.

Předseda hnutí ANO argumentoval tím, že schválený rozpočet na rok 2014 předpokládá růst platů ve státním sektoru o dvě procenta. Policie dostane na platy navíc ještě 600 milionů, které – jak řekl Babiš – „jim Kalousek vzal“. Další prostředky půjdou na nábor 1 000 nových policistů, celkem tak můžou strážci zákona počítat s částkou 1,4 miliardy. Stát zaplatí také nábor 200 nových hasičů.

V příštím roce budou chtít nejméně miliardu na platy policisté

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovšem v OVM upozorňoval, že policii bude v roce 2015 chybět zhruba miliarda. Nově přijatým policistům se totiž po roce zvýší platy, s tímto navýšením však rozpočtový výhled ministerstva nepočítá. „Já jsem avizoval koaličním partnerům ještě před nástupem do funkce, že v rozpočtovém výhledu na příští rok ty peníze prostě nejsou. Avizoval jsem to dopředu a nemám důvod nevěřit tomu, že se tato chyba napraví,“ zdůraznil Chovanec.

V roce 2010 navíc došlo ke snížení policejních platů o deset procent – policejní odbory proto žádají, aby byly platy dorovnány. Premiér Sobotka při uvádění Chovance do funkce uvedl, že se bude koaliční vláda snažit platy postupně navyšovat. To by si podle ministra vnitra vyžádalo další zhruba miliardu korun.

Nejde ale jen o platy policistů, nový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) by rád od roku 2015 zvýšil platy učitelů o zhruba 2 000 korun. A nejen to – v následujících třech letech by se měl průměrný plat kantorů zvýšit z dnešních téměř 26 000 na 28 000 korun. Naplnění takovýchto záměrů ale nebude zadarmo – Chládek plánuje požádat o miliardy navíc.

Podobné plány má i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který by zase rád zvýšil platy zdravotníkům – jak nemocničním lékařům, tak zdravotním sestrám. „Je to pro nás priorita, chceme, aby docházelo k postupnému a trvalému navyšování,“ uvedl Němeček. S tím souhlasí i jeho šéf Bohuslav Sobotka. „Je evidentní, že musíme spravedlivěji odměnit zdravotní sestry a lékaře,“ zdůraznil předseda vlády.

Chceme rozkrýt rozpočet

Předtím, než Babiš přidá některému resortu, chce ale zajistit, že ušetří na provozu a budou hospodařit transparentně. „My konečně chceme ukázat občanům, za co tady vlastně platí daně,“ slíbil Babiš. Finance a rozpočet prý bude řídit aktivně, aby stát věděl, kde má volné peníze a mohl lépe pracovat se státním dluhem.

Ačkoliv schodek státního rozpočtu v loňském roce dosáhl rekordně nízké hodnoty 81 miliard korun (čtěte víc), Babiš to nevnímá jako jednoznačně pozitivní výsledek. Nelíbí se mu totiž, na úkor čeho bylo úspor dosaženo. „To, že jsme ušetřili na investicích, to je špatně,“ řekl Babiš v narážce na zpomalení výstavby dopravní infrastruktury v posledních letech. Kritizoval za to především ODS.

Ministrem mohl být Niedermayer

Andrej Babiš v OVM mimo jiné prozradil, že dal nabídku stát se za hnutí ANO ministrem financí Luďku Niedermayerovi, bývalému členovi Bankovní rady ČNB a nyní ekonomovi poradenské firmy Deloitte. Ten ji ale nepřijal.

Ministr Babiš hodlá na jednání vlády předložit návrh na snížení schodku rozpočtu na letošní rok na 107 miliard korun z původních 112 miliard. Dosáhne toho vázáním pěti miliard z rezerv. V roce 2015 by chtěl schodek hospodaření státu udržet pod 100 miliardami korun.

Stranou nezůstává ani výběr daní, který je podle Babiše zapotřebí zlepšit. Poukázal třeba na rozsáhlé podvody s DPH, tzv. karuselové obchody. Odkazoval na výpočty expertů, podle kterých tyto podvody dosahují úrovně 2,7 procenta HDP. Jedná se tak o desítky miliard korun. V této souvislosti ministr zmínil, že by rád obnovil činnost finanční policie.

Peníze do rozpočtu má přinést i jistá forma registračních pokladen. Babišovi se líbí chorvatský systém, který hlídá pomocí terminálu vykazování tržeb. „Budeme jednat s chorvatskou vládou, jestli by nám ho za hubičku neprodala,“ žertoval Babiš. Do praxe by prý mohl být nový systém zaveden v roce 2016.