Prezident Zeman letos navštíví Rusko i oficiálně

Praha - Prezident Miloš Zeman vyrazí ve druhé polovině letošního roku na oficiální návštěvu Ruska, při které se setká s prezidentem Vladimirem Putinem. V Otázkách Václava Moravce to uvedl český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek s tím, že se návštěva připravuje. Neoficiálně bude mít Zeman příležitost se s Putinem setkat na zahájení olympiády v Soči příští týden v pátek.

Hlava českého státu se v Soči zúčastní recepce, kterou ruský prezident pořádá pro zhruba čtyři desítky vrcholných politiků. Příležitost k setkání bude podle Remka také na zahajovacím ceremoniálu. Zvláštní bilaterální schůzka Zemana a Putina v Soči se zatím neplánuje, české
velvyslanectví ale i s touto možností pro jistotu počítá. „Jsme připraveni na jakoukoli variantu vývoje,“ podotkl ambasador v Otázkách Václava Moravce.   

Podle dřívějších informací Zeman do Soči poletí na dva dny fandit českým sportovcům. Jiní politici však účast odmítli kvůli ruským stanoviskům k homosexualitě - do Soči se nepodívá americký prezident Barack Obama či německý a francouzský prezident Joachim Gauck a François Hollande. Podle Zemana by se však neměla míchat do olympiády politika a lidská
práva. 

Prezident Zeman loni na recepci ruské ambasády řekl, že by rád viděl vyšší míru ruských investic v České republice, a to i v souvislosti s chystanou dostavbou jaderné elektrárny Temelín. O tu usiluje česko-ruské konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Zeman také nedávno slíbil, že při jednáních s Rusy podpoří snahu o odstranění vysokého cla na porcelán, které zavedlo Rusko.