SKarty se nedožijí ani dubna, lidé už dostávají peníze přímo

Praha – Éra sKaret končí. Ačkoli mají fungovat ještě dva měsíce – do konce dubna – úřady už začaly posílat některé dávky příjemcům přímo na konto nebo poštou. Úřady práce zahájily přechod zpět na starý systém s předstihem, lidé nezaměstnaní a postižení tak dostanou státní příspěvky již bez zprostředkování nazelenalou kartičkou. Zákon, který sKarty ruší, platí od loňského listopadu, kdy původní senátní normu potvrdili poslanci.

Pracovníci Úřadu práce se původně obávali, že ve stanoveném termínu do konce dubna nestihnou staronový systém vyplácení sociálních dávek zavést. Nakonec ale již únorové dávky dostanou nezaměstnaní, postižení a lidé v hmotné nouzi přímo na konto nebo poštou. „Ukazuje se, že se s ní rozloučíme dokonce dřív,“ poznamenala generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková. Úředníci si podle ní museli pospíšit především kvůli tomu, že se již na počátku roku vrátili ke staršímu informačnímu systému, který nemá zavedené automatické vyplácení dávek přes sKarty. „Museli jsme tedy proces velmi urychlit,“ podotkla ředitelka Bílková.

Mluvčí Úřadu práce ČR o ukončení plateb přes sKarty (zdroj: ČT24)

Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR:

„Už teď v únoru se u dávek hmotné nouze, pro postižené a v nezaměstnanosti nebude přes sKartu vyplácet nic.“

Přímo na konto nebo poštovní poukázkou v únoru přijde konkrétně příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, příspěvky na mobilitu, příspěvek na péči, podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci. Už od listopadu obesílají úředníci příjemce dávek, aby dali vědět, jakým způsobem chtějí příspěvky nově dostávat. Z 278 tisíc držitelů sKaret zatím neodpovědělo jen 800 lidí. Těm, kteří se neozvali, přijdou peníze poštou na adresu, kterou příjemci dávek naposledy uvedli. „Apelujeme na ty, kteří si nejsou jisti, že nám nahlásili aktuální adresu, na které se zdržují, aby si to raději ověřili na příslušném konktaktním pracovišti,“ vyzvala proto mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Kde hledat informace o změně vyplácení dávek:

Poslední dávky přijdou na sKarty v březnu

Tak jako dosud se zatím vyplácí dávky státní sociální podpory. Zřejmě ale ani ty nebudou přicházet na sKarty až do konce dubna. „Tam proběhne změna výplatního kanálu nejpozději k poslednímu březnu,“ upřesnila Kateřina Beránková.

sKarty fungovaly nejenom jako prostředek pro vyplácení sociálních dávek, ale také jako průkazy tělesně postižených lidí. I toto jejich využití končí, držitelé průkazů TP a ZTP, resp. ZTP-P tak musí na úřad práce pro náhradní průkaz, který bude platit do konce příštího roku.

Tělesně postižený
Zdroj: ČT24/Jan Langer

sKarta ani ne dvouletá

Projekt sKarta odstartoval v létě 2012, kdy byl ministrem práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Smlouvu na provozování systému získala Česká spořitelna do roku 2024. S sKartami, k nimž každý dostal povinně spořitelní konto, si lidé měli vybírat peníze z bankomatů a mohli jimi platit v obchodech. Většina lidí si ale nechávala peníze rovnou přeposílat na vlastní účet. Autoři projektu původně počítali s postupným zavedením výplaty penzí přes zelené kartičky.

sKarty kritizovala tehdejší opozice, ale i někteří představitelé koalice, k nimž se nakonec přidal i tehdejší premiér Nečas, odboráři, rada postižených, ochránci soukromí či ombudsman. Nakonec zákonodárci schválili loni na podzim normu, která systém ruší. Od počátku fungování projektu přes spořitelní účty k sKartám proteklo 14,1 miliardy korun – celkem 2,6 milionu dávek. V lednu přišlo na sKarty přes čtvrt milionu dávek, tedy 962,7 milionu korun.

Ačkoli se příjemci sociálních dávek s sKartami loučí, nová ministryně práce je ještě bude mít na stole dlouho. Bude muset dojednat s Českou spořitelnou náhrady za předčasné ukončení projektu. Banka své náklady vyčíslila na 203,8 milionu korun.

Vydáno pod