Matce zavražděných novorozeňat z Vlasatic hrozí doživotí

Brno/Vlasatice - Brněnský krajský soud dnes začal rozplétat případ ženy z Vlasatic, která je podezřelá, že zavraždila své tři novorozené děti. Policisté našli ostatky tří novorozenců ve sklepě rodinného domu v červenci loňského roku. Matka se k činu přiznala, následně ale tvrdila, že ji k doznání donutila policie. Motivem činu byly údajně finanční problémy rodiny. Obviněné nyní hrozí doživotí.

„Nesouhlasím s tím, co je v obžalobě, protože jsem nikdy neměla v úmyslu zapříčinit smrt svého dítěte,“ uvedla dnes u soudu 31letá obžalovaná žena. Podle spisu matka novorozené děti udusila a schovala ve sklepě. Údajným motivem činu byly sociální problémy, protože rodina neměla peníze na výchovu dalších dětí.

„Všechno vím jen od policie, nevěděl jsem o tom. Měli jsme se rádi, ale postupně se vztah začal bořit a citově zhoršovat,“ pronesl dnes před krajským soudem manžel obžalované. „Z mé stránky je nejhorší, že jsem nepoznal, že je těhotná,“ přiznal otec rodiny, který údajně neměl o činu své manželky nejmenší tušení. Pár společně vychovával dvě děti školního věku.

„Ani nevím, jak to mám vysvětlit dětem. Řekl jsem jim, že maminka s námi dlouho nebude,“ uvedl v létě manžel obžalované.

Policisté ve sklepě domu ve Vlasaticích nalezli těla tří novorozenců, jeden z nich zemřel v květnu loňského roku, dvojčata už v roce 2012. Na případ upozornil gynekolog, ke kterému žena chodila. Po porodu mu řekla, že dítě v porodnici zemřelo. Podle předporodních vyšetření mělo být ale zdravé. „Na základě toho provedl konzultaci s porodnicí a zjistil, že dotyčná v nemocnici vůbec nebyla,“ přiblížil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Gynekolog proto kontaktoval policii, která při prohlídce domu našla mrtvé novorozence zahrabané ve sklepě.

Sousedé si podle svých slov žádného těhotenství nevšimli. Žena údajně nosila volné oblečení. „Mluvilo se o tom, že je těhotná, ale prý to skrývala,“ uvedla před časem Hana Řezáčová. Manželé měli statisícové dluhy a brněnský krajský soud vůči nim vedl insolvenční řízení. Hrozilo jim dokonce zabavení domu. Soud ale nakonec vyhlásil úpadek, a povolil tak oddlužení manželů.

Přestože se žena k činu nejprve doznala, později ve svém prohlášení vše popřela. „Vypovídala jsem, nebo spíš přikyvovala jen proto, že mi pořád říkali, že když nebudu mluvit nebo říkat nevím, tak už děti v životě neuvidím. Proto jsem vypovídala tak, jak jsem vypovídala,“ napsala žena v písemném prohlášení v srpnu loňského roku.

„Má klientka tvrdí, že věci, které se měly údajně stát, si nepamatuje, nevzpomíná si na ně,“ potvrdil obhájce Miloš Hoff. Podle vyšetřovatelů je ale matka dětí jedinou obviněnou. O její dvě starší děti se po činu stará manžel spolu s prarodiči. Soudní líčení bude u krajského soudu pokračovat i zítra. Vypovídat budou převážně soudní znalci z oboru zdravotnictví.

Obhájce Miloš Hoff

"O své děti se starala. Navíc vedla mladé hasiče v místním spolku. Dokonce říkali, že byla až příliš pečlivá. Měla přezdívku opičí matka."

Rodina údajně nebyla problémová a sociální odbor proto neměl důvod na místě zasáhnout. „Náš sociální odbor neměl žádné signály, které by zavdávaly důvod, proč se rodině věnovat,“ konstatoval bezprostředně po činu starosta Pohořelic Josef Svoboda (ODS). Žena v minulosti pracovala jako uklízečka, servírka nebo doručovatelka zásilkové společnosti.

„Žiji tady šedesát let, a když se najednou dozvím takovou věc, tak je to hrozné. Byla jsem z toho špatná, protože mám sama malou vnučku,“ prozradila dnes jedna z obyvatelek Vlasatic. Obec se postupně vrací do normálu a místní se snaží na celý incident zapomenout. „Situace se už uklidnila. Děti chodí do školy a pokud vím, mají dobré studijní výsledky. Sociální odbor nad nimi koná dohled,“ přiblížil současnou rodinnou situaci starosta Pavel Pekař (nez.).

Obec Vlasatice leží nedaleko Pohořelic
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Sociální pracovníci jsou přetížení, na jednoho připadá 140 rodin

„Sociální pracovníci mají zjistit, co se v konkrétní rodině děje. Na základě těchto zjištění mají sestavit individuální plán pro to konkrétní dítě,“ popsala zavedený postup Kateřina Šlesingerová z Odboru rodiny a ochrany práv dětí. Podle současných statistik jsou ale pracovníci sociální péče přetížení. „Na jednoho sociálního pracovníka připadá asi 140 případů, což není v lidských silách zvládnout. Maximálně by jeden pracovník měl pracovat s 80 rodinami,“ vypočítala celorepubliková čísla Šlesingerová.

Týrání svěřené osoby

V loňském roce zaznamenali policisté v Jihomoravském kraji tři desítky případů týrání svěřené osoby, na východě Moravy šlo o šest případů týrání dětí. V rámci celé republiky objasnili policisté 186 případů týrání.

Případy týraných dětí - například chlapců v Kuřimi nebo případ malého Dominika z Brna - upozornily mimo jiné na problémy sociálního systému. To přinutilo ministerstvo práce a sociálních věcí ke změnám v legislativě. Od loňského roku tak platí novela zákona o sociálně-právní ochraně dění, která podle ministerstva situaci zlepšila.

Kauza Dominik

Případ sedmiletého Dominika otřásl Jihomoravským krajem v roce 2010. Rodiče jej bili, týrali a mučili hlady. Rodinu měla v hledáčku i sociálka, ale nikdo stav zuboženého chlapce správně neodhadl. „Vypovídali jsme, že dítě vypadá pomlácené, věčně byli zavření doma, když byl chlapec venku, měl hlavu sklopenou, takže na první pohled to vypadalo, že tady není něco v pořádku,“ vypověděla před soudem v roce 2011 jedna ze svědkyň.

Soud tehdy podmínečně potrestal dvě sociální pracovnice – Leu Petříčkovou a Evu Babičkovou. Argumentovaly tím, že každá z nich má na starosti i čtyři stovky případů. Případ probudil brněnskou radnici, která se rozhodla počet sociálních pracovníků navýšit. „Podařilo se nám vyjednat více peněz pro Brno-střed, a tím pádem jsme mohli zaměstnat více lidí, což doufám přispělo ke zlepšení práce,“ vysvětlil starosta městské části Libor Šťástka (ODS).

Téma vlasatické vraždy v UvR (zdroj: ČT24)