Soud prodloužil vazbu ústřední trojici kauzy metanol

Zlín – Krajský soud ve Zlíně dnes opět prodloužil vazbu trojici mužů, která stála podle obžaloby v centru metanolové kauzy. Údajným míchačům Rudolfu Fianovi a Tomáši Křepelovi a distributorovi jedovaté směsi Jiřímu Vaculovi soudce vazbu prodloužil už několikrát. Otrávený alkohol začal zabíjet 3. září 2012 a vyžádal si pět desítek životů. Soud s aktéry tzv. hlavní větve metanolové kauzy začne za měsíc ve Zlíně. Obžalovaných je celkem 31, ústředním aktérům hrozí trest až 20 let, případně i doživotí.

Naposledy loni na podzim rozhodovala zlínská pobočka Krajského soudu v Brně o tom, zda ústřední trojice metanolové kauzy zůstane ve vazbě. Dnes přišli Fian a Vacula k soudu znovu, Křepela se neveřejného zasedání nezúčastnil. „Vazební důvody jsou stejné jako v přípravném řízení, tedy obava z toho, že by se vyhýbali trestnímu řízení tím, že by uprchli,“ vysvětlil státní zástupce Roman Kafka.

Zlínský soudce Radomír Koudela dal žalobci za pravdu a rozhodl se vazbu všem třem mužům prodloužit i přesto, že Fian s Vaculou ujišťovali, že se soudu vyhýbat nebudou. Stejný soudce, který dnes rozhodoval o vazbě, začne za necelý měsíc rozplétat i hlavní větev případu otráveného alkoholu.

Kdo je kdo?

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. Jedovatý alkohol údajně míchal spolu s Křepelou v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl Fianovým komplicem. Vlastnil firmu Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem, v jejímž areálu se později našly podzemní bazény plné nelegálního lihu. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. Křepela se nejprve detektivům přiznal a spolupracoval při vyšetřování, později ale své výpovědi popřel. Podle státního zástupce Romana Kafky si pravděpodobně uvědomil hrozbu přísného trestu a vysoké náhrady pro poškozené a pozůstalé. Přesto by podle žalobce jeho postoj neměl mít na předchozí výpovědi vliv, na Fianova přiznání navíc navazovaly další výpovědi obviněných.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula dostal jedovatou směs od Fiana s Křepelou, sám ji pak distribuoval dál.

Soud v takzvané zlínské větvi metanolové kauzy začne v budově krajského soudu ve Zlíně 3. března. Jen do června už je nařízeno celkem 42 dnů hlavního líčení. V jednací síni nakonec nebude všech 31 obžalovaných z hlavní větve kauzy, ale jen něco mezi deseti až patnácti. „Soud mi sdělil, že rozhodl o vyloučení části obžalovaných k samostatnému projednání,“ potvrdil Kafka. Některé případy hodlá soudní senát delegovat na okresní soudy v Čechách i na Moravě. Vrchní soud pak bude zřejmě rozhodovat o tom, zda další obžalované převezme Krajský soud v Ostravě.

Kdyby senát vedl řízení proti všem 31 obžalovaným najednou, musel by hledat vhodné prostory. Podle soudce Koudely by se kvůli tomu trestní řízení prodražilo a pravděpodobně i protáhlo. Soud podle něj proto volí variantu, která je hospodárná i rychlá a v ideálním případě umožní vynesení rozsudku ještě v letošním roce.

Metanolová aféra vypukla v Česku na začátku září 2012. Na otravu jedovatým metanolem zemřelo v České republice pět desítek lidí. Poškozených, kteří měli po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy, je přes sto. Podle odborníků ale ještě nemusejí být čísla definitivní, mezi lidmi totiž ještě stále kolují stovky litrů otráveného alkoholu. Původní namíchaná směs mohla podle žalobce Romana Kafky zabít až 158 000 lidí.

Vydáno pod