Chládek zatrhl odměny, Štys na odchodnou rozdával 2,6 milionu

Praha – Nový ministr školství Marcel Chládek upozornil na vyplácení odměn i organizační změny v resortu, které se děly na poslední chvíli před odchodem jeho předchůdce. Dalibor Štys prý rozdával desítkám zaměstnanců odměny v celkové výši 2,6 milionu korun. Chládek podle svých slov vyplácení odměn okamžitě zarazil, podobně jako změny ve struktuře ministerstva. Štys ale na odměňování končících dlouholetých zaměstnanců nevidí nic neobvyklého.

Odměny za rok 2013 měly být v lednu vyplaceny celkem 58 lidem. „Jsou to mimořádné odměny i pro ty, co na ministerstvu zůstali, ale i na odchodnou,“ uvedl Chládek s tím, že stihl zastavit vyplacení odměn ve výši 250 tisíc korun. Odměnu téměř 200 tisíc korun podle něj již dostala například nejmenovaná odcházející náměstkyně, která se však jen přesunula v rámci státní správy. Jedinou náměstkyní na ministerstvu školství byla Eva Bartoňová, která působila coby náměstkyně pro ekonomiku. Od února pracuje na Českém statistickém úřadu. 

Štys vyjádřil nad pozastavením části odměn politování. Odměny se prý vyplácely na ministerstvu i v dobách, kdy ještě nebyl ministrem. Je to zvykem, obzvlášť když tam lidé dělali třeba devět, deset let, dodal. Odměny na školství podle něj byly proti jiným ministerstvům velmi slabé. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Chládek dále zjistil, že bylo asi šest úředníků přesunuto v rámci organizační struktury jinam. „Jako by se potřebovali schovat v organizační struktuře,“ komentoval to ministr, podle nějž by se jinak mohlo přijít na to, že tito lidé nic nedělají. Tyto přesuny také zarazil a chystá personální audit. Zda po něm bude následovat propouštění, nechtěl předjímat. Je prý spíš možné, že se práce přeorganizuje, protože někteří úředníci jsou zjevně přetížení, zatímco jiní si jen „chodí po chodbách“.

„Odchodné“ od Štyse je zlomek proti vánočním odměnám vlády v demisi

Už před Vánocemi vláda v demisi rozdala na prémiích téměř 180 milionů korun. Nejštědřejší byl tehdy ke svým podřízeným ministr financí Jan Fischer, který celkem nechal vyplatit 38,5 milionu korun. Nejnižší odměny dostali úředníci ministerstva dopravy, kde byly celkem vyplaceny necelé dva miliony korun, tedy průměrně zhruba 6 200 korun na jednoho úředníka. Pod hranicí 10 000 korun se pohyboval i bonus na ministerstvech obrany, školství a vnitra.

Ještě v červenci ale Rusnok kritizoval Petra Nečase za příliš velkorysé odměny. Nečasova vláda na nich vyplatila 243 milionů korun. „To se nesmí opakovat, to je něco nehorázného,“ komentoval platovou politiku svého předchůdce. Rusnok tehdy uvedl, že osobní ohodnocení by nemělo přesáhnout 30 procent mzdy. „V normálních firmách byvá odměna za rok tak do dvaceti procent základního platu, u extrémně výkonných lidí pak do výše třiceti procent platu,“ řekl začátkem srpna v Otázkách Václava Moravce s tím, že on sám při odměňování rozhodně výše nepůjde.

Vydáno pod