Favoritkou volby ombudsmana je Šabatová

Praha - Šance Anny Šabatové na zvolení do funkce veřejné ochránkyně práv se zvyšují, pravděpodobně ji podpoří poslanecké kluby obou největších stran. Hnutí ANO to oznámilo dnes, grémium ČSSD ji doporučilo svým poslancům již minulý týden. Lidovci budou o podpoře při volbě ombudsmana teprve jednat. Šabatovou, kterou podporuje i TOP 09, a jejího protikandidáta Stanislava Křečka navrhl minulý týden Senát. K samotné volbě by se poslanci mohli dostat ve druhém týdnu schůze, jež začala dnes odpoledne.

Poslanci se chystají na volbu ombudsmana (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO se rozhodlo podpořit Annu Šabatovou jednotně. „Domluvili jsme se na tom, že podpoříme paní Šabatovou v této kandidatuře,“ řekla po jednání poslaneckého klubu místopředsedkyně sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová.

Grémium sociální demokracie již minulý týden přijalo podobné doporučení svému poslaneckému klubu. Ten ale ještě definitivně nerozhodl. „Na jednání poslaneckého klubu zaznívalo spousta argumentů pro oba kandidáty, takže jsme finální rozhodnutí odložili,“ poznamenal předseda klubu Roman Sklenák.

KDU-ČSL bude podle odcházejícího šéfa poslanců Mariana Jurečky o své podpoře jednomu z kandidátů teprve diskutovat, poslanci poté dostanou doporučení. Ani jeden kandidát se nelíbí Okamurovu hnutí Úsvit přímé demokracie.

Pavel Varvařovský rezignoval k 20. prosinci 2013, nového ombudsmana musí Poslanecká sněmovna zvolit do 60 dnů, tedy do 18. února. Ke zvolení potřebuje jeden z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů. Pokud by se volby zúčastnili všichni poslanci a hlasovali podle doporučení svých stran, měla by Anna Šabatová v tuto chvíli jistých 123 hlasů.

Šabatovou podporuje i předsednictvo TOP 09. „Morální výbava paní Šabatové je zcela neprůstřelná, včetně její minulosti a jejího vystupování proti komunistickému režimu. Té problematice rozumí, pracovala také jako zástupce ombudsmana,“ uvedl místropředseda strany a předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. „Ne, že bychom to měli nařízeno jako jednotné hlasování, ale všichni poslanci prostě mají takový názor,“ dodal. 

Naopak volnou ruku při volbě veřejného ochránce práv nechává svým poslancům ODS a KSČM. „My jsme debatovali, kterého z kandidátů podpoříme. Necháme to na jednotlivých členech a členkách klubu. Já myslím, že je to tak správně,“ oznámil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Poslanecký klub KSČM se v této situaci zavázal, že půjde volit a je naprosto volné hlasování, komu z těch dvou kandidátů dají poslankyně a poslanci KSČM svůj hlas,“ reagoval podobně předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

„Poslanci si musí vybrat, jestli chtějí aktivního ombudsmana, který vůči nim bude možná někdy i nepříjemný, nebo jestli chtějí figurku.“ Anna Šabatová

Nově zvolený ombudsman ve funkci nahradí Pavla Varvařovského. Ten rezignoval v prosinci minulého roku, jako oficiální důvod uvedl zdravotní problémy své manželky. Rezignací ale hrozil opakovaně už od roku 2011. Vadilo mu, že parlament ignoroval jeho doporučení na úpravy zákonů. Naposledy pak mluvil o rezignaci loni na jaře v souvislosti právě s Křečkem, kterého mu poslanci zvolili za zástupce. Netajil se tím, že si místo něj přál odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera. Křeček i Varvařovský nicméně později uvedli, že spolu v čele úřadu vychází dobře.

Anna Šabatová (*23. 6. 1951) je česká disidentka, signatářka a mluvčí Charty 77. Kvůli svým politickým aktivitám byla v 70. letech zatčena a odsouzena a ani po propuštění jí nebylo umožněno dokončit studia filozofie a historie na brněnské univerzitě. Do sametové revoluce pracovala na nekvalifikovaných pozicích. Po roce 1989 působila jako poradkyně ministra práce a sociálních věcí. V 90. letech dokončila studium bohemistiky na FF UK. V letech 2004–2008 vystudovala práva na Masarykově univerzitě. V letech 2001–2007 vykonávala funkci zástupkyně ombudsmana. V letech 2008–2013 byla předsedkyní Českého helsinského výboru. Dnes vyučuje na katedře sociální práce FF UK a je předsedkyní odborné komise ČSSD pro lidská práva, rovné příležitosti a rodinu. Je držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv, Ceny Alice Garrigue Masarykové, a Velitelského kříže Řádu za zásluhy Polské republiky.

Šabatovou na funkci ombudsmana navrhl místopředseda senátorů ČSSD Miroslav Nenutil. Jejím protikandidátem je současný zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, jehož navrhl Zdeněk Škromach a jenž je i favoritem prezidenta Miloše Zemana. Oba kandidáty odhlasovali minulý týden senátoři. Křeček v tajné volbě získal 36 ze 64 hlasů, Šabatová o hlas více. 

Anna Šabatová na post veřejné ochránkyně práv kandiduje již potřetí. Před čtyřmi lety se dvakrát neúspěšně ucházela o místo po zesnulém Otakaru Motejlovi. V červnu 2010 byla Senátem navržena na ombudsmanku spolu s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, sněmovna tehdy žádného z kandidátů nezvolila. V srpnu 2010 Šabatová prohrála v Senátu nominační souboj s bývalým ústavním soudcem Varvařovským a předsedou pražské židovské obce Františkem Bányaiem. 

Stanislav Křeček (*20. 5. 1938) je právník a politik a dlouholetý předseda Sdružení nájemníků. Vychodil geologickou a výtvarnou školu. Práva vystudoval na Univerzitě Karlově. Prošel několika zaměstnáními jako horník, dělník, geolog či výtvarník. Po sametové revoluci byl krátce poslancem České národní rady za Československou stranu socialistickou. V letech 1994–2006 byl zastupitelem za Prahu 2 a k tomu v letech 1998–2013 poslancem za ČSSD. Od dubna 2013 působí v kanceláři ombudsmana jako jeho zástupce. Od roku 1953 je členem skautského oddílu.

Úřad veřejného ochránce práv vznikl před 14 lety jen díky těsné většině. Měl řadu odpůrců a dodnes se potýká s tím, že nemá dostatečný vliv. Na tom se shodují i oba kandidáti. „Zasazuji se o to, aby se ústav nestal béčkem ministerstva pro lidská práva, nestal se další nevládní organizací,“ myslí si Stanislav Křeček. „Pokud nezareagují politici, je třeba se k nim ohlásit a vyvolat jednání, snažit se je přesvědčit osobně. Nebo se obrátit na veřejnost jako jakýsi nátlak,“ myslí si Anna Šabatová.

Kancelář ombudsmana v minulém roce vyřídila 8 657 podnětů. V 662 případech zjistila pochybení úřadů, naopak 346krát dala úřadům za pravdu. V drtivé většině 6 655 případů ale pomohla stěžovatelům pouze právní radou, jak se mohou sami domoci svých práv.

Kdy může ombudsman zasahovat

  • občan nesouhlasí s rozhodnutím úřadu
  • úřad je nečinný
  • úřad rozhodne bez zúčastněných
  • úředník je arogantní

Kam pravomoc ombudsmana nesahá 

  • spory mezi obecními a městskými úřady
  • rozhodnutí soudů
  • exekuční řízení
  • občan má výhrady k zákonům