Lessy odejde na konci února, s Červíčkem oba vyklidí pole nástupci

Praha – Jak slíbil, tak nakonec učiní – i když trochu později, než se očekávalo. Nově jmenovaný policejní prezident Petr Lessy odejde z funkce ke konci února a míří do zahraničního odboru prezidia. Získat zpět ztracenou funkci neplánuje ani Lessyho předchůdce Martin Červíček. Dál ale trvá na tom, aby se řádně projednalo podání rozkladu proti jeho odvolání. Podle Červíčka prý nejde o vlastní ambice, ale o princip. Oba tak de facto ustoupili ministru Milanu Chovancovi v jeho plánu vypsat nové výběrové řizení na policejního prezidenta. Vyřeší se tak spor vyvolaný krokem bývalého ministra Martina Peciny, který Lessyho dosadil zpět a vytvořil tak situaci dvou vedle sebe působících policejních šéfů.

Jak Lessy, tak Červíček oznámili, že jejich působení na nejvyšším policejním postu je definitivně u konce. Chovanec přitom Lessyho přemluvil, aby svůj mandát dokončil alespoň do konce února, než bude ustanovena nová funkce statutárního náměstka. Právě ten má vést policii až do řádného zvolení nového prezidenta. „Pan Lessy mi vyhověl a rezignaci mírně odsunul, chtěl skončit dříve. V tomto mu děkuji za chlapský přístup,“ dodal ministr. Lessy posléze uvedl, že dočasné vedení policie zřejmě připadne nynějšímu náměstku pro vnější službu Tomáši Tuhému.

  • Favorita pro vedení policie Chovanec nemá. Začátkem března se podle něj bude řešit přesná forma výběru nového prezidenta. V úvahu podle Chovance nejdřív připadá nabídkové řízení, kde by mohl být výsledek do dubna, a pokud se v něm nikdo nenajde, pak přijde na řadu výběrové řízení. Tím by se podle ministra hledání nového šéfa mohlo protáhnout zhruba o další měsíc až dva.

Pro Lessyho je prý nejdůležitější, že jeho dva roky staré obvinění bylo de facto očištěno opětovným nástupem do funkce loni v prosinci. „Je to nejen pro očistění mé osoby, ale i signál, že takovéto zištné odvolávání policistů už se v české policii nesmí opakovat,“ zmínil Lessy. Sám projevil zájem o to, aby nyní v řadách odboru mezinárodních vztahů mohl začít působit na Slovensku.

Petr Lessy:

„Řešení této situace by si za mého setrvání patrně vyžádalo i personální kroky. Obávám se ale, že nikdy nebude pochopeno, že z mé strany by se nejednalo o jakýsi akt pomsty. I z toho důvodu nechci ohrožovat působení policie do budoucna, proto jsem požádal pana ministra o mé odvolání.“

Červíčkovi pak ministr vyhověl v tom, že nechá důsledně posoudit jeho rozklad proti odvolání z funkce. „Já dlouhodobě tvrdím, že mně nejde o post policejního prezidenta. Já už jsem před dvěma měsíci řekl, že mně jde o princip,“ prohlásil Červíček. S bývalým ministrem Pecinou měl už za svého působení spory kvůli personálním krokům na prezidiu, poslední kapkou bylo jeho odvolání. „Rozhodl jsem se, že budu trvat na projednání mého podání rozkladu. Jde jednoduše o to, jestli může ministr vnitra takto odvolat policejního prezidenta, který má ze zákona nějaký mandát,“ dodal Červíček. Ať už ale vyhodnocení stížnosti dopadne jakkoliv, znovu do čela policie jít nechce. V řadách policie by ale rád setrval. Chovanec připustil, že by se mohl stát například ředitelem některého z krajských policejních ředitelství.

Jádro Červíčkova protestu se odráží od více než dva roky starého rozhodnutí Lessyho. Ten ještě jako policejní prezident prý jednal protiprávně, když kdysi vydal rozkaz, aby ho v době nepřítomnosti zastupoval primárně nikoliv Červíček, ale jiný z náměstků – Pavel Osvald. Shodou okolností tento nenápadný krok nakonec posloužil jako hlavní argument pro Červíčkovo nedávné odvolání.

Martin Červíček:

„Respektuji právo ministra vnitra vybrat si svého policejního prezidenta a nebudu už nikdy v budoucnosti usilovat o tento post. Moje mise skončila a uvolňuji cestu k tomu, že bude vybrán nový policejní prezident podle zákona. Pokud mi nebude vyhověno v rámci rozkladu, nebudu vyvolávat další správní spory. Nechci se soudit s policií. Chci, aby tato záležitost už poté byla ukončena.“

Petr Lessy a Martin Červíček (archivní foto)
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Nástup Červíčka zapříčinil jeho pozdější odchod

Právě o Lessyho „šachování“ s tehdejšími policejními náměstky se opírala expertní komise. Ta doporučila ministru vnitra v demisi Martinu Pecinovi Červíčka odvolat – zjednodušeně proto, že jeho nástup do funkce šéfa policie nebyl vykonán správně. Když Petr Lessy kvůli obvinění skončil a na jeho místo se chystal Červíček, měl ho podle zmíněného rozkazu nejprve zbavit funkce právě Osvald. Ten to ale neudělal, i když podle posudků ministerstva vnitra byl v dané době v úřadu.

  • Osvald byl v roce 2011 členem komise jmenované exministrem vnitra Radkem Johnem, jež doporučila Lessyho na post policejního prezidenta. Následně byl Osvald, považovaný za blízkého člověka Věcí veřejných, jmenován jeho náměstkem. Bývalý předseda Věcí veřejných se Osvalda na začátku loňského roku veřejně zastal, když byl Červíčkem vyhozen z funkce náměstka policejního prezidenta.

K odvolání z funkce náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování tak podle komise došlo neoprávněným člověkem (tehdy ministrem Janem Kubicem), proto prý Červíček ani nikdy nemohl do čela policie nastoupit. Nynější šéf vnitra Pecina tento názor vyslyšel a Červíčka počátkem ledna odvolal, čímž dočasně vyřešil měsíc trvající dvojvládí v čele policie. Červíček se stal náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, vrátil se tedy na pozici, na níž působil před svým jmenováním policejním prezidentem.

Petr Lessy opustil policejní prezidium v srpnu 2012. Byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Pražský městský soud loni v polovině října zastavil Lessyho stíhání s tím, že bylo nedůvodné, a Lessy hned po rozhodnutí soudu avizoval, že se chce na svoje původní místo vrátit. „Právní skutečnosti jsou na stole,“ prohlásil na konci prosince ve vysílání ČT24 (čtěte víc).

Dvojvládí v čele policie vzniklo začátkem prosince, když Pecina vrátil do služebního poměru navzdory doporučení své poradní komise Petra Lessyho. Protože se Červíček odmítl funkce dobrovolně vzdát, Pecina zahájil správní řízení přezkoumávající zákonnost jeho jmenování. Červíček však naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Chronologie klíčových momentů:

  • Září 2011: Vedení zlínské policie podává na Lessyho trestní oznámení kvůli výrokům pro deník Právo. Lessy v něm uváděl šéfa tamní krajské správy v souvislosti se zametáním trestních oznámení.
  • Srpen 2012: Generální inspekce bezpečnostních sborů Lessyho obvinila z porušení pravomocí a pomluvy. Podle inspekce Lessy předal své mluvčí dokumenty očerňující Vaňka s tím, aby je poskytla deníku Právo. Lessy obvinění odmítl, redaktor se ho prý na Vaňka sám ptal.
  • Ministr Kubice vzápětí zbavil Lessyho služebního poměru. V čele policie ho ještě týž den nahradil náměstek Martin Červíček.
  • Květen 2013:  Z následé obžaloby Lessyho zprostil Obvodní soud pro Prahu 7.
  • Prosinec 2013:  Ministr Pecina zrušil rozhodnutí svého předchůdce Kubiceho o Lessyho propuštění; policie tak měla dva prezidenty - Červíčka, jenž řekl, že sám neodstoupí, a Lessyho, který čerpal dovolenou.
  • Leden 2014: Poradní komise ministra vnitra dospěla k závěru, že Červíček byl policejním prezidentem jmenován neoprávněně. Pecina následně zrušil rozhodnutí o jmenování Červíčka policejním prezidentem.
Vydáno pod