Poslanci vydali exprimátora Svobodu k trestnímu stíhání

Praha – Poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Policie ho obvinila spolu s dalšími radními v případu městské karty opencard. Sám Svoboda s vydáním ke stíhání souhlasil – obvinění ale považuje za nesmyslné. Pro vydání hlasovalo 101 ze 175 poslanců.

Vydání Svobody doporučil v lednu mandátový a imunitní výbor. Policie ho chce stíhat kvůli případu Opencard, ve kterém kriminalisté obvinili deset současných a bývalých pražských radních včetně současného primátora Hudečka z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu zhruba 25 milionů korun.

Obvinění se týká zakázky s firmou Haguess, se kterou Praha uzavřela smlouvu v dubnu 2012. Na objednávku ale podle žalobce nevypsala otevřenou soutěž. Rada obvinění odmítá, smluvní vztahy podle ní vytvořilo dřívější vedení města.

„Já jsem přesvědčen o tom, že obžaloba je naprosto nesmyslná, že je na politické zadání. Já jsem také dostal dopředu informaci od těch, kterým jsem sáhl na jejich zdroje příjmů, že se pomstí a že budu obžalován z něčeho, že něco najdou, což se skutečně stalo,“ řekl Svoboda novinářům po hlasování. "Je potřeba, aby nezávislý soud rozhodl, jak to ve skutečnosti
bylo," dodal.

Bývalý primátor při včerejší debatě připomínal, že u začátku projektu Opencard nestál, radní rozhodovali o zakázce na základě řady posudků. Projekt vznikl za Svobodova předchůdce Pavla Béma (ODS). „Rozumím tomu, že budu vydán, souhlasím s tím, nemám s tím problém,“
řekl poslancům Svoboda. Podle něj stáli radní před rozhodnutím z hodiny na hodinu zrušit projekt, který už používalo 800 tisíc lidí, nebo smlouvy prodloužit.  

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta však po jednání mandátového a imunitního výboru uvedl, že policisté si za svými argumenty stojí. Výbor doporučil Svobodovo vydání těsně o jeden hlas.

  • „Nejsem členem mandátového a imunitního výboru, tudíž jsem neměl přístup do spisu. Mohl jsem se seznámit pouze s výstupem našich kolegů z výboru. Takže detaily neznám, ale myslím si, že pro rozhodování není důležité znát ty detaily – sněmovna by neměla nahrazovat soud,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.
  • „Ten případ, jak ukázala i debata ve sněmovně, vzbuzuje řadu pochybností. Je otázka, jestli tady bezpečnostní složky nejsou používány k politickému boji. V každém případě je potřeba, abychom ten případ dál bedlivě sledovali,“ upozorňoval předseda ODS Petr Fiala. Podle něj tady dochází k určité kriminalizaci politického rozhodnutí, což je věc, která prý musí všechny zneklidňovat.

Soud řeší i původní smlouvy, které měly být pro Prahu nevýhodné, tady ale na lavici obžalovaných skončili jen úředníci. Žalobkyně viní bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka a další čtyři muže z toho, že v letech 2006 a 2007 uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy a městu tím způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Obžaloba tvrdí, že porušili závazná pravidla hospodářského styku a povinnosti při správě cizího majetku. Všichni vinu odmítají. Praha po pětici žádá přes 70 milionů korun.

U soudu jako svědek vypovídal i bývalý primátor Pavel Bém. Ten při příchodu na jednání novinářům řekl, že projekt elektronické karty považuje za dobrý a že jednou bude na opencard Praha pyšná. Před soudem pak prohlásil, že projekt nebyl předražený a že městu nevznikla žádná škoda.

Ústavní soud (ÚS) nevyhověl stížnostem, které podali současní i bývalí pražští radní proti zahájení stíhání v kauze Opencard. Jednu stížnost soudu adresovala skupina pěti politiků včetně nynějšího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), druhou pak samostatně podala radní Eva Vorlíčková (TOP 09). Oba podněty skončily odmítnutím, uvedl mluvčí ÚS Vlastimil Göttinger. Exprimátor Bohuslav Svoboda mezi stěžovateli nebyl.