Náklady na pojištěnce stoupají, VZP dá za každého o tisícovku víc

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna dá letos za každého svého pojištěnce v průměru o tisíc korun více než loni, tedy zhruba 23 800 korun. Podle ředitele Zdeňka Kabátka má největší česká pojišťovna za sebou náročný rok a vyrovnávat finanční propady se zajištěním stejné zdravotní péče je podle něj stále složitější. Celkové náklady na zdravotní péči ze základního fondu jsou plánovány na 142,2 miliardy korun, tedy o tři miliardy vyšší než loni.

Kolik stojí průměrný pacient? (zdroj: ČT24)

Loni podle něho VZP uspořila za zdravotnický materiál 300 milionů, 400 milionů za léky a 600 milionů korun za svůj provoz. Úspory převedla do základního fondu. VZP je v současnosti bez závazků po lhůtách splatnosti. V tomto trendu bude VZP podle Kabátka pokračovat i letos. Celkové příjmy VZP loni byly téměř 143 miliardy, letos se očekávají o pět miliard vyšší, tedy 148 miliard korun.

„Rok 2013 byl kritický pro celé zdravotnictví, management VZP přijal řadu opatření, aby pojišťovna zůstala finančně stabilní. Našli jsme úspory uvnitř systému tak, aby to nedopadlo na dostupnost péče,“ uvedl ředitel. Konkrténě VZP v závěru roku pomohla i bezúročná půjčka od vlády v hodnotě 1 miliardy nebo navýšení platby za státní pojištěnce od dalších 400 tisíc měsíčně. 

Exministr zdravotnictví Martin Holcát tehdy navrhoval, aby stát odkoupil také nedobytné pohledávky zdravotních pojišťoven. Nový šéf financí Andrej Babiš ale potřebných 3,5 miliardy korun prozatím odmítl vydat. Požaduje nejprve audit hospodaření zdravotnictví, teprve poté se chce s novým ministrem Svatoplukem Němečkem „bavit o konkrétních věcech“.

Náměstek ředitele pro úsek zdravotní péče Petr Honěk upřesnil, že průměrné náklady na jednoho klienta v lázeňské péči stoupnou letos oproti loňsku o 11 procent, lůžková péče si polepší v průměru o 7,1 procenta, z toho nemocnice o 6,7 procenta a léčebny dlouhodobě nemocných a hospice dokonce o zhruba 11 procent. Výrazné navýšení tak dostanou ty druhy péče, které nejvíce postihla omezení loňské úhradové vyhlášky.

Za léky v průměru pro jednoho klienta zaplatila VZP loni 3 722 korun, letos by to mělo být 3 699 korun, tedy o 0,6 procenta méně. VZP chce ušetřit mimo jiné díky systému pozitivních listů, tedy seznamu doporučených léků, které nakoupila levněji. „Přípravky zařazené na pozitivní list mají tu výhodu, že jsou při nejnižší možné ceně stejně kvalitní jako dražší léky, ale pacienti je navíc mají v lékárnách vždy bez doplatku,“ uvedl Honěk.

Laboratoře dostanou v průměru na pojištěnce více o 1,3 procenta, radiologie a zobrazovací metody o 3,6 procenta, lékařská služba první pomoci o 14,2 procenta. Z ambulantních lékařů si na platbách od VZP polepší například gynekologové o 3,9 procenta či zubaři o 3,8 procenta. Zubařům zvýší VZP úhradu za běžné amalgámové plomby.

Podle letošní úhradové vyhlášky přidá VZP 136 z celkového počtu 149 nemocnic. Méně peněz jde jen do 13 nemocnic, které už provedly změny ve struktuře péče, tomu odpovídají i změny v platbách.