O dvě volná místa v radě ÚSTR má zájem sedm lidí

Praha - Sněmovna by měla na své únorové schůzi vybrat dva kandidáty do rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Poslanecké kluby nominovaly celkem sedm lidí, zúčastnit by se jí ale mělo jen šest z nich. Lidovci mají hned dva kandidáty, komunisté nenavrhli nikoho. Svého nominanta by mělo stáhnout hnutí Úsvit. Kandidáty, které poslanci vyberou, bude za členy rady ÚSTR volit Senát.

Navrhovaní kandidáti:

  • KDU-ČSL: Eduard Stehlík, historik; Ivana Koutská, historička
  • TOP 09, Starostové: Zdeněk Bárta, evangelický farář, bývalý senátor
  • ČSSD: Milena Bartlová, historička umění
  • ANO 2011: Iveta Hlásenská, ředitelka odboru pro válečné veterány ministerstva obrany
  • ODS: Jaroslava Janderová, právnička
  • Úsvit: Jaroslav Novák Večerníček, výtvarník, spisovatel, novinář

Podle předsedy volební komise Martina Kolovratníka (ANO) bude volba tajná. Pokud dva z kandidátů nezískají nadpoloviční počet hlasů, uskuteční se druhé kolo volby.

V sedmičlenné radě ÚSTR jsou nyní dvě místa neobsazená. Jde o pozice, na které navrhuje kandidáty sněmovna. Další čtyři senátoři volí z návrhů sdružení a jednoho z návrhů prezidenta.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí pře politiků i zaměstnanců. Loni způsobilo rozruch odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Pavlou Foglovou. Rada uvedla, že nebyla spokojena s prací Hermana. Herman, který je nyní poslancem KDU-ČSL a stal se ministrem kultury, ale tvrdil, že odvolání bylo politicky motivované.

Letos oznámila Platforma evropské paměti a svědomí, že pozastavila členství ÚSTR, který je jejím spoluzakladatelem. Podle platformy je důvodem mimo jiné údajná infiltrace komunistických pracovníků do ústavu. Rada ÚSTR nyní hrozí úplným odchodem z platformy, která sídlí v Praze a sdružuje podobné organizace ze zahraničí.

Vydáno pod