VŠ Karla Engliše se zřejmě omezí akreditace, egyptologové ji naopak získali

Praha - Akreditační komise navrhla kvůli nízké kvalitě omezit akreditaci všech oborů soukromé Vysoké školy Karla Engliše. Neměla by už nabírat nové studenty. Návrh na omezení akreditace se týká i pobočky školy v Liberci. Konečný verdikt je na ministerstvu školství, škola by poté mohla proti rozhodnutí podat rozklad. Informaci přinesl jako první Radiožurnál. Akreditaci ale naopak zřejmě znovu získá dvouletý program egyptologie na Filozofické fakultě UK v Praze. Škola by nové studenty mohla přijmout už na podzim.

„Programy neodpovídaly tomu, jak byly akreditovány. Vážné problémy tam byly i v personálním zabezpečení,“ řekl po zasedání komise její tajemník Jiří Smrčka. Podle rektora Jiřího Koleňáka současným studentům žádné komplikace nehrozí. Vedení školy navíc na odstranění nedostatků pracuje už od podzimu a postupně vše dokládá Akreditační komisi. Podle Koleňáka je otázkou, zda komise stačila provedené změny zaznamenat, nebo stále reaguje na minulý stav.

Škola například napravila odklony výuky od akreditace a posílila administrativní zabezpečení. „Pracujeme také na personálním zabezpečení, přijali jsme tři nové docenty a několik odborných asistentů,“ dodal. Prorektor školy Jaroslav Komárek doplnil, že je zde ještě prostor pro vyjednávání s ministerstvem školství. Poté si chce škola zažádat o reakreditaci.

Soukromá vysoká vznikla v roce 1998, dva semestry studia zde stojí 40 000 korun. Škola vyučuje čtyři bakalářské programy - ekonomiku, bezpečnostně právní studia, geologii a stavební inženýrství. V magisterském programu pak nabízí studium cestovního ruchu ve spolupráci s Vysokou školou Goethe UNI Bratislava. Na konci loňského roku školu navštěvovalo 669 studentů, momentálně je v běhu přijímací řízení na příští akademický rok. Komárek upozornil, že nové studenty nabírají hlavně na konci prázdnin, do té doby by snad škola mohla vše vyřešit.

Na škole získal v roce 2009 bakalářský titul například brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Později ale čelil kritice, že práce byla nekvalitní a titul za ni získat neměl. Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková tehdy práci dokonce označila za neobhajitenou. Škola kvůli tomu prověřovala všechny bakalářské práce z let 2009 až 2011.

Budoucí egyptologové mohou dostudovat

Akreditaci se ale nakonec podařilo znovu získat dvouletému magisterskému oboru Egyptologie na pražské filozofické fakultě. Komise ji loni v prosinci zamítla, což vyvolalo vlnu odmítavých reakcí. Proti se postavil i tehdejší rektor Václav Hampl. Podle Smrčky nyní škola přepracovala studijní program. Konečné slovo bude na ministerstvu školství. Škola by ale nové studenty mohla přijmout už na podzim.

Egyptologové podle Smrčky přepracovali profil absolventa, změnili i skladbu předmětů chystaného navazujícího magisterského programu. Právě kvůli výhradám k předmětové skladbě a struktuře studia komise dříve akreditaci neudělila. Komisařům také vadilo, že neexistuje adekvátní bakalářské studium, z něhož by mohli absolventi přejít na chystanou egyptologii.

Egyptologii nyní fakulta vyučuje v pětiletém magisterském a následně doktorském programu. O novou akreditaci škola žádala kvůli reorganizaci studia tak, aby odpovídalo evropskému školství a studenti mohli snáz studovat i v zahraničí. Budoucí egyptologové tak nejprve vystudují bakalářský obor se specializací Dějiny a kultura východního Středomoří ve starověku, na který naváže magisterský obor Egyptologie.

Vydáno pod