Programové prohlášení? Ministři odevzdávají „domácí úkoly“

Praha – Členům Sobotkovy vlády dnes vypršela lhůta, do kdy museli odevzdat podklady pro programové prohlášení vlády. Premiér Bohuslav Sobotka ho chce mít hotové během příštího týdne tak, aby stihl vládní dokument projednat s tripartitou a aby ho předložil poslancům dva dny před hlasováním o důvěře vlády. K němu dojde 18. února.

„Některé návrhy už jsme dostali, některé další očekáváme v dalších hodinách,“ uvedl už v odpoledních hodinách mluvčí vlády Martin Ayrer, podle něhož by dokumenty neměly přinést žádný zásadní posun proti koaliční smlouvě.

Práce na programovém prohlášení zahájila vláda bezprostředně po svém jmenování minulý týden. Hned na svém prvním jednání ustavila šestičlennou komisi (po dvou zástupcích z každé strany), která na prohlášení pracuje, přičemž vznikající dokument by měl být podle premiérových slov podrobnější než koaliční smlouva. Tu předsedové ČSSD, ANO a lidovců podepsali na Tři krále (co obsahuje koaliční smlouva? Podívejte se).

Ministr financí Andrej Babiš chce do programového prohlášení promítnout plán na vyšší zdanění hazardu i nižší sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu. Chystá se obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a omezit výši paušálů pro OSVČ. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová popisuje, jak zavést porodné pro druhé dítě i valorizaci penzí. Letos k jejich navýšení ale nedojde. „Zatím to vypadá, že se nám od poloviny roku nepodaří - ve státním rozpočtu se s tím nepočítalo,“ prohlásila. Chce také stabilizovat výplatu sociálních dávek a zvýšit minimální mzdu.

Šéf zemědělství Marian Jurečka uvádí, že se jeho kapitola nebude příliš lišit od textu koaliční smlouvy; kromě investic do zemědělství a podpory živočišné výroby stejně jako speciálních plodin se tedy zaměří i na protipovodňová opatření. Obdobný cíl má i ministr životního prostředí Richard Brabec, který chce do prohlášení prosadit strategii zadržování vody a odpadový zákon.

Ministr školství Marcel Chládek žádá více peněz pro učitele, prohlášení by podle něj mělo obsáhnout i kariérní řád kantorů. „První klíčová priorita je předškolní vzdělávání, chceme nový fond na podporu rozšíření kapacit,“ prohlásil. Připravit chce i novelu vysokoškolského zákona, profesory by měl místo prezidenta jmenovat předseda Senátu – a neměl by možnost adepty na profesuru odmítnout.

Prioritou ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové je čerpání financí z Evropské unie. „Je třeba dočerpat eurofondy za minulé období v maximální výši a kvalitně připravit nové období,“ informovala s tím, že zacílit chce i na propagaci ČR v cestovním ruchu.

Ministr kultury Daniel Herman očekává, že se do programového prohlášení podaří promítnout závazek koaliční smlouvy, podle níž na kulturu poputuje jedno procento ze státního rozpočtu. „Je to evropský standard, protože ani kultura nemůže žít pouze z vůně květin,“ zmínil.

Současně s přípravou programového prohlášení probíhá také příprava legislativního plánu vlády, který zpracuje ministr bez portfeje Jiří Dienstbier. Vzniklý plán má obsáhnout zákony, jež si vláda přeje přijmout v letošním roce.

Tripartita řekne k programovému prohlášení své

Ještě před tím, než programové prohlášení předloží vláda poslancům, zasedne nad dokumentem se zástupci tripartity; podle dřívějšího vyjádření odborového předáka Bohumíra Dufka by se tak mělo stát nejpozději do 15. února. Odboráři vládní záměry ocenili už v prosinci, šéf svazu KOVO Josef Středula dokonce označil tehdy vznikající koaliční smlouvu za nejlepší v porevoluční historii (byť shodně s prezidentem republiky zapochyboval nad tím, kde na splnění vytyčených cílů vezme peníze).

Průmyslníci, kteří tvoří třetí stranu tripartity, od programového prohlášení očekávají konkrétní plán toho, jak vláda zlepší českou pozici na mezinárodním trhu. „V koaliční smlouvě je téma konkurenceschopnosti zmíněno. Očekáváme, že se stane součástí programového prohlášení a následných praktických kroků vlády ve spolupráci s byznysem. Musíme dospět k reálným efektům,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Připomínky ke vznikajícímu dokumentu vznáší i zástupci ekologických iniciativ. Po Sobotkově kabinetu požadují, aby se zavázal k tomu, že ochrání cennou divočinu na Šumavě. Sledované téma nového zákona o Národním parku Šumava totiž v koaliční smlouvě chybí. Vláda by měla podle ekologů také jasně říci, že nepodpoří vznik nových jaderných reaktorů. Nový ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že za současných podmínek, kdy je historicky nízká cena elektrické energie, výstavba Temelína ekonomicky nevychází.

Ministři odevzdávají kapitoly programového prohlášení (zdroj: ČT24)