Chládek se s prezidentem dohodl na změně jmenování profesorů

Praha - Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a prezident Miloš Zeman se dohodli na změně ve jmenování profesorů. Chládek po jednání na Hradě řekl, že prezident neměl námitky proti jeho návrhu, aby z chystané novely zmizela pasáž umožňující předsedovi Senátu navržené kandidáty nejmenovat. Tradičně jmenoval profesory prezident, Zeman se chce ale této pravomoci vzdát po loňských sporech kolem jmenování Martina C. Putny.

Původně mělo jmenování přejít na ministra školství, vysoké školy to ale kritizovaly. Vláda poté bez porady s akademickou obcí schválila materiál, aby profesory jmenoval předseda Senátu, což se univerzitám také nelíbí. Mimo jiné jim vadí, že zatímco u prezidenta novela pouze konstatovala, že hlava státu profesory jmenuje, nový materiál umožňoval předsedovi Senátu návrhům na profesora nevyhovět.

„Já jsem napravil to pochybení a projednám to s vysokými školami,“ uvedl dnes Chládek s tím, že návrh už poslal České konferenci rektorů i Radě vysokých škol. Odborná stránka jmenování podle něj musí zůstat pouze v gesci vysokých škol. Na jmenování nyní čeká zhruba 85 docentů.