MS v Liberci: Bývalý rektor Konopa do vězení nepůjde

Liberec - Okresní soud v Liberci osvobodil bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopu i spolumajitele firmy Investing CZ Josefa Nadrchala. Oba byli obžalováni z pletichy při veřejné soutěži při modernizaci univerzitních kolejí. Vinu ale od počátku odmítali. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Oběma mužům hrozilo osm let vězení, státní zástupkyně pro ně navrhovala podmíněné tresty a zákaz činnosti v souvislosti s organizováním veřejných zakázek. Firma Investing CZ při opravě univerzitních kolejí za 350 milionů korun zajišťovala investorsko-inženýrskou činnost včetně realizace výběrových řízení. Bývalý rektor a jednatel firmy čelili obžalobě za to, že bez soutěže zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě 25 milionů korun vítězi původní zakázky. Liberecká firma Syner tím podle obžaloby získala prospěch zhruba tři miliony korun.

Soudce Pavel Pachner ale dnes tuto částku zpochybnil. V případě obžaloby bývalého rektora prý navíc nemůže být řeč o tom, že by zakázku nevysoutěžil úmyslně. Jako laik podle něj nemohl mít potřebné znalosti ohledně veřejných zakázek, i když jako statutární zástupce smlouvy podepisoval. „Proto si v takových případech najímá odborníky a spoléhá na to, že servis je připravený v souladu se zákonem,“ uvedl Pachner.

Jaroslava Kočárková, mluvčí univerzity: „Jsme potěšeni z informace, že profesor Vojtěch Konopa byl zproštěn viny. V podstatě jsme osvobozující rozsudek očekávali. Již dříve Technická univerzita v Liberci konstatovala, že jí v této věci nevznikla žádná škoda.“

Podle soudce byly formální znaky trestného činu naplněny jen u Nadrchala. Proti spolumajiteli firmy Investing CZ se ale nenašel dostatek důkazů. Nadrchal podle soudce věděl, že nepostupuje v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. S ohledem na okolnosti ale soud dospěl k názoru, že nemohl postupovat jinak, aby neohrozil dobrou pověst školy, státu a aby výrazně nevzrostly náklady na rekonstrukci kolejí. Musela by být totiž zrušena předchozí smlouva s generálním dodavatelem Synerem na celou modernizaci kolejí a výběrové řízení vypsáno znovu. Postup navíc schválilo ministerstvo školství, které rekonstrukci platilo.

Zakázka souvisela s přípravou na mistrovství světa v lyžování v roce 2009, na kolejích bydlely sportovní týmy.