Ženy děsí rakovina prsu, nechávají se proti ní pojistit

Praha - Rakovina prsu je strašák, který děsí české ženy stále více. Proto mezi nimi roste zájem o speciální pojištění. To sice před nemocí neochrání, ale zbaví starostí o finanční stránku věci. V současné době tento druh pojištění nabízejí čtyři tuzemské pojišťovny, zvýšený zájem potvrzují všechny. „Za rok existence tohoto typu pojištění uzavřelo smlouvu několik tisíc žen,“ řekla České televizi mluvčí ING Daniela Velová. Asi desetinu uzavřených pojistek tvoří smlouvy, které pro dcery podepíší jejich matky.

Pojištění proti této chorobě nabízejí čtyři společnosti, pojistka vyjde měsíčně na 150 až 800 korun. Záleží, s kým je pojistka dojednaná, ale třeba také na věku ženy. Čím je žena starší, tím platí více - pojistné se pak ale po celou dobu nemění. Jednorázová vyplacená částka v případě diagnózy se pohybuje od 100 do 750 tisíc korun.

Například pojištění For You od ING za tři stovky měsíčně zajišťuje při odhaleném karcinomu prsu jednorázovou výplatu 750 tisíc korun. Jedinou podmínkou je, že zájemkyně musí být při sjednání pojistky zdravá, nemusí ani dokládat rodinnou anamnézu. Nárok na pojistné vzniká půl roku od počátku pojistky a zaniká 60. rokem věku.

Pojištění Lady Plus od České pojišťovny naopak platí od sjednání po celý život. Žena má nárok na peníze v případě, že jí lékaři diagnostikují rakovinu minimálně po 90 dnech od uzavření pojistky. Měsíčně klientka platí podle věku od 198 do 334 korun. Při diagnóze pak vyplatí pojišťovna 200 tisíc a dále podle délky léčby 10 tisíc měsíčně – ovšem maximálně jeden rok. Při podstoupení chirurgického zákroku dostane žena dalších 100 tisíc. „Nejčastěji si toto pojištění sjednávají ženy ve věku 30 až 45 let, tedy ženy, které již mají vyšší míru odpovědnosti a které si uvědomují, jaké finanční dopady by pro ně mohla znamenat například půlroční ztráta příjmu po dobu léčení,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Burianová.

Podobné pojištění nabízí Generali. Společnost vyplatí při zjištění karcinomu prsu 100 tisíc a při podstoupení operace dalších 100 tisíc korun. Pojistka stojí od 600 do 1 800 korun. I tady nárok na pojistné plnění vzniká po třech měsících od diagnózy a končí v okamžiku, kdy je ženě šedesát let. U Generali nelze pojistit například ženy s genetickou mutací BRCA 1 nebo 2, kterou má například americká herečka Angelina Jolie.

Čtvrtá pojišťovna s tímto produktem je AIG. Nabízí levnější a dražší variantu. Podle toho také vyplácí buď 200, nebo 400 tisíc; u operace pak dalších 20, respektive 40 tisíc. Pojistné stojí od 179 do 817 korun a končí dnem 65. narozenin. Pojistné se taky vyplácí po 90 dnech od diagnózy.

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen. Každý rok si tuto diagnózu vyslechne šest tisíc pacientek, čtvrtina z nich zemře.