Kriminalisté zabavili originály komiksů Káji Saudka

Praha - Namísto zahájení předaukční výstavy dnes v pražském Topičově salonu zasahovali kriminalisté. Přišli zabavit originály komiksů Káji Saudka. Legendární komiks Muriel a andělé se měl příští týden dražit s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun. Kriminalisté zasahovali na základě trestního oznámení, které podala manželka Hana. Podle redaktora ČT Ondřeje Koutského rodina tvrdí, že jí byl komiks před lety ukraden. Autor komiksu Saudek leží již skoro osm let v kómatu.

Policie zabavila Saudkův komiks (zdroj: ČT24)

Podle policie se bude věc pravděpodobně vyšetřovat pro trestný čin podílnictví, zatím není nikdo podezřelý. Policisté zajistili kompletní dílo a chtějí vyhledat všechny jeho vlastníky, aby se vyjasnil jeho pohyb. Dílo bylo totiž od konce šedesátých do začátku devadesátých let nezvěstné. Saudkova manželka už dříve komiks po jedné z majitelek požadovala - neúspěšně. Rodina se k celé kauze podrobněji vyjádří v úterý. 

Majitel aukční síně Jiří Rybář je přesvědčen, že dílo vlastní sběratel, který ho do aukce nabídl. Podepsal s ním standardní smlouvu, kterou uzavírá při každém převzetí díla do aukce. Galerista věří, že se dílo brzy vrátí a aukce komiksu bude pouze odložena. Všechny ostatní položky, které měly být v aukci 16. února nabízeny, se budou dražit podle plánu.

Stěžejní dílo historie českého komiksu mělo být v aukci nabídnuto jako celek. Pokud by se nenašel zájemce o celý komplet 131 stran, měl být soubor rozprodáván po jednotlivých listech. Obálka by se vyvolávala za 80.000 až 100.000 korun, ostatní strany by začínaly na částkách od 12.000 do 50.000 korun. 

Majitelé Saudkových originálů se nyní do prodeje nehrnou. „Oni se bojí dát něco na trh, protože rodina okamžitě prohlašuje, že je to jejich a že jim to bylo zcizeno,“ tvrdí Rybář. 

Muriel a andělé
Zdroj: Kája Saudek, Miloš Macourek/Albatros

Slavné dílo Káji Saudka a Miloše Macourka, které vzešlo před čtyřmi lety z ankety na serveru Komiksárium coby nejlepší český komiks všech dob, mělo pohnutou historii. Po otištění ukázky v Mladém světě v roce 1969 a plánech na vydání celého díla se záměr kvůli postupující normalizaci neuskutečnil, mimo jiné proto, že kresebný styl Saudka příliš odkazoval k zapovězené Americe.

Šance vydat celé album ožila teprve po roce 1989. Originály nebyly k dispozici, s výjimkou obálky se však zachovaly tiskové podklady, jež byly vytvořeny na konci 60. let. Saudek nakreslil novou obálku, tehdejší nakladatelství Comet, které vydání připravovalo, ji ale během příprav ztratilo. Použita byla jiná kresba, která se stylem od komiksu velmi lišila. K tomu nakladatel ztratil úvodní sekvenci titulkových kreseb, které příběh uvádějí po vzoru filmu. Knize uškodil i nekvalitní tisk. 

Saudek projekt obohatil o jemnou sebeironii, prošpikoval ho řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který mu nabízel nové kompoziční možnosti. Do komiksu zpracoval skutečné postavy z okruhu svých přátel a známých - inspirací pro Muriel mu byla tehdejší přítelkyně, herečka Olga Schoberová, jako hlavní padouch generál Xeron je zvěčněn Kájův bratr, fotograf Jan Saudek.

Muriel a andělé
Zdroj: Kája Saudek, Miloš Macourek/Albatros

S oživením zájmu o komiks po roce 2000 se objevily úvahy o možnosti připravit druhé vydání alba Muriel a andělé. Majitel dávno zaniklého nakladatelství Comet však zničil originální tiskové podklady. V roce 2009 vydal Albatros pokračování komiksu, knihu Muriel a oranžová smrt. 

Pepík Hipík v rukách extrémních sil 

Společnost 1. Art Consulting nabízí Saudkova díla pravidelně od roku 2011. V prosinci 2011 se 80 položek prodalo za čtyři miliony korun, nejdráže se prodal komiks Pepík Hipík v rukách extrémních sil z roku 1969. Devět listů stálo 264 tisíc korun včetně aukční provize. Jedna strana z komiksu Muriel a oranžová smrt se prodala za 192 tisíc korun včetně provize, vyvolávací cenu tak překročila dvacetinásobně. Saudkův rekord zatím drží olejomalba Černoška, ta se v říjnu 2012 vydražila za 324 tisíc korun včetně provize.

Zatím největší výstava z díla Káji Saudka probíhá v současnosti v olomouckém Muzeu umění. Na pět set vystavených prací pochází ze soukromých sbírek a veřejnost je proto doposud neměla možnost spatřit. Expozici doplní promítání komiksových filmů nebo happening komiksových kreslířů (více čtěte zde).

Kája Saudek, 2005
Zdroj: Novák Tomáš/ČTK

Kája Saudek….

  • …se narodil se 13. května 1935 v Praze v rodině bankovního úředníka s mladším dvojčetem, dnes slavným fotografem Janem Saudkem. Za války kvůli židovskému původu bratři prošli koncentračním táborem.
  • Už v dětství se díky příbuzným seznámil s americkými komiksy. Protože nemohl svobodně studovat, stal se technickým kresličem a kulisákem na Barrandově. Od 60. let začal sám malovat komiksy.
  • V roce 1966 použil jeho kresby Miloš Macourek ve filmu Kdo chce zabít Jessii?, o čtyři roky později pak Oldřich Lipský pro Čtyři vraždy stačí, drahoušku.
  • Králem českého komiksu se stal zejména pro nezaměnitelný styl: pevná, dynamická linka, nadsázka, ironie, erotika a osobitý humor. Jeho neslavnějším dílem je právě Muriel a andělé z roku 1969.
  • Byl také výtečný lettrista, tedy malíř písma. Jeho písma odrážely mimo jiné psychedelii spojenou s bigbeatovou kulturou a hippies.
  • Nyní již téměř osm let leží kómatu, do kterého upadl 14. dubna 2006, když mu v krku zaskočilo sousto.