Zaorálek: Je třeba zastavit represivní mašinérii na Ukrajině

Praha – Nelze souhlasit s mučením, zastrašováním ani bitím lidí, které nyní probíhá na Ukrajině. Zdůraznil to dnes nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ukrajinské úřady zároveň vyzval, aby propustily zadržené, zjistily, kde se nacházejí zmizelí příznivci ukrajinské opozice, a vyšetřily pachatele násilí. Tuzemské ministerstvo zahraničí podle něj poskytne pomoc zraněným aktivistům.

„Je nutné zastavit celou represivní mašinerii, která na Ukrajině probíhá,“ prohlásil dnes šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. „Na hranicích Evropy, v našem sousedství se dějí věci, které my nemůžeme připustit. Není možné souhlasit s mučením a bitím,“ dodal.

„Pokud někde vidím, že je někdo perzekvován a jsou mu upírána práva vyjádřit nesouhlas, tak se ho musím zastat. S lidmi, kteří vyjadřují svůj názor, se nemůže takto zacházet,“ uvedl Zaorálek. „Je nepřípustné mučení, utrpení, perzekvování a zastrašování lidí. Je jedno, v jaké se to děje kultuře, ale toto se děje v naší kultuře. Tím spíš musíme říct, že je toto nepřípustné,“ zdůraznil.

Lubomír Zaorálek , ministr zahraničí:

„Víme, že v minulosti, v posledním století takové krvavé věci začínaly podobným způsobem a my jsme je nepochopili, nečelili jsme jim a pak se rozvinuly takovým způsobem, že jsme si s nimi nevěděli rady. Proto mi připadá důležité říct, že toto je nepřípustné.“

Šéf české diplomacie vyzval, aby se na Ukrajině vyšetřovalo, kdo represe způsobil, a aby byli potrestáni viníci. Zároveň však odmítl, že by se česká diplomacie chtěla do ukrajinských záležitostí vměšovat. „Zda budou předčasné volby, zda bude technická vláda, to jsou věci, které si musí rozhodnout Ukrajinci samotní, my se ale musíme ozvat a říct, že takovéto věci jsou na hranicích Evropy nepřípustné,“ poznamenal.

Zraněným poskytneme humanitární pomoc

České ministerstvo zahraničí je podle Zaorálka připraveno poskytnout humanitární pomoc zraněným demonstrantům, kteří už více než dva měsíce požadují odstoupení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Peníze by prý mohly plynout z rozpočtové kapitoly resortu, která je vyčleněna na podporu demokratických společností ve světě.

„V případě Ukrajiny se jedná o více než 4 miliony korun, chceme také využít prostředky z mezinárodního visegrádského fondu,“ uvedl Zaorálek s tím, že místo eskalace násilí by se mělo na Ukrajině hledat ústavní řešení sporů. U případného kulatého stolu by podle něj mělo spolu s opozicí a představiteli vlády zasednout i „občanské sdružení Majdan“, které považuje pro řešení tamní situace za zásadní.

Janukovyč je jeden z partnerů jednání, musíme s ním mluvit

Ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče pozval prezident Miloš Zeman do Prahy na oficiální návštěvu. Musí kvůli tomu čelit kritice z řad zástupců občanské společnosti i opozičních politků. Zaorálek však Janukovyčovo pozvání na Hrad podporuje. „Pokud bychom odmítli jednat s prezidentem Janukovyčem, mohlo by to znamenat, že chceme napomáhat silovému řešení krize,“ řekl Zaorálek.

Janukovyč je podle něj stále součástí budoucího jednání. „Byl demokraticky zvolen, takže to je partner pro jednání. Nevidím proto žádný důvod dnes vyhlašovat, že pro nás někdo partner není,“ konstatoval Lubomír Zaorálek. „Jestliže chceme dospět k uklidnění situace, tak nám nezbývá než pomáhat, aby se jednalo. Musíme s ním mluvit a také mu třeba sdělit, že pokud by se rozhodl jinak, tak to bude znamenat důsledky, které podle mě nebudou pro Ukrajinu zanedbatelné,“ varoval šéf tuzemské diplomacie, který bude ukrajinskou krizi probírat v pondělí v Bruselu na schůzce ministrů zahraničí členských zemí EU.

Zaorálkova slova podpořil europoslanec a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil. Česko podle něj musí usilovat o politické řešení krize a široký dialog. „Jsme příznivci sblížení Ukrajiny s EU. Pokud by ale bylo zvoleno silové řešení, tak má Česko důvod k tomu, aby svůj postoj přehodnotilo,“ uvedl pro ČT.

Na podporu svobodné a demokratické Ukrajiny v Česku vznikla výzva, která žádá prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil pozvání svého protějšku Viktora Janukovyče k návštěvě Prahy. Výzvu podle organizátorů podepsalo více než 1000 lidí, mezi nimi řada významných osobností jako zpěvák David Koller, herec Jan Hrušínský, dokumentaristka Olga Sommerová, poslanci Jana Černochová a Radim Holeček, hejtman Libereckého kraje Martin Půta nebo exministr Martin Bursík.

Výzvu chtějí organizátoři předat Kanceláři prezidenta republiky ve středu za účasti některých signatářů. Zároveň plánují v sobotu poslat dopis představitelům Evropské unie, kteří budou o situaci na Ukrajině jednat na počátku týdne.

Nepokoje na Ukrajině trvají již déle než dva měsíce. První rozsáhlé protivládní protesty vypukly poté, co ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Postupně se nepokoje přenesly i do dalších ukrajinských měst. Během demonstrací zemřeli nejméně čtyři lidé a mnoho jich utrpělo zranění. Objevily se dokonce zprávy o únosech a mučení demonstrantů.